-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Πατριδογνωσία του Νομού Σερρών_Βαλκανικοί Πόλεμοι_μέρος 1ο

Στις 30/5/1913 υπογράφεται στο Λονδίνο η Συνθήκη Ειρήνης ανάμεσα στην ηττημένη Τουρκία και στους βαλκανικούς συμμάχους. Στα παρασκήνια ωστόσο προετοιμάζονται άλλα γεγονότα, με αποτέλεσμα την εποχή που τελείωνε ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος να αρχίζει ένας δεύτερος, που αν και ονομάσθηκε Β' Βαλκανικός πόλεμος, για την Ελλάδα ήταν ο πόλεμος κατά της Βουλγαρίας.
Κατά τον Α' Βαλκανικό πόλεμο απελευθερώθηκε η Νιγρίτα από τμήματα του Ελληνικού στρατού που εκδίωξαν τους Τούρκους της περιοχής στις 22/10/1912. Στις 20/2/1913 όμως οι Βούλγαροι επιτέθηκαν εναντίον της πόλης με σημαντικές δυνάμεις στρατού. Ο Ελληνικός στρατός που υπεράσπιζε την Νιγρίτα, μετά από τριήμερη σκληρή μάχη ανάγκασε τους Βουλγάρους να υποχωρήσουν προς τις Σέρρες.

Μετά τις ιστορικές μάχες του Κιλκίς και Λαχανά, ο βούλγαρος διοικητής των Σερρών, στρατηγός Βουλκώφ έλαβε διαταγή να εγκαταλείψει την πόλη με όλες τις βουλγαρικές αρχές και να φύγει προς τη Σόφια. Πραγματικά την 21η Ιουνίου ο Βουλκώφ μπροστά στο φόβο της προέλασης του Ελληνικού Στρατού που είχε φθάσει στην αντίπερα όχθη του Στρυμόνα, εγκατέλειψε τις Σέρρες και έφυγε προς το Σιδηρόκαστρο, όπου είχε πληροφορηθεί ότι κατευθυνόταν οπισθοχωρώντας ο Βουλγαρικός στρατός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου