-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Πατριδογνωσία του Νομού Σερρών_Ο Μακεδονικός Αγώνας_μέρος 6ο

Ο οπλαρχηγός Χατζηπανταζής καταγόταν από τη Σκοτούσα. Το Σώμα του έδρασε στην περιοχή Σερρών. Το Σεπτέμβριο του 1904 σε μια άγρια συμπλοκή με τους Βουλγάρους στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα στις Σέρρες, ο Χατζηπανταζής σκοτώθηκε, αφού προηγουμένως εξόντωσε τρεις επικίνδυνους Βουλγάρους. Την αρχηγία του Σώματος τότε ανέλαβε ο Στ. Βλάχβεης, ενώ η χήρα του Χατζηπανταζή, η καπετάνισσα Σοφία, παρέμεινε στο Σώμα μέχρι το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα.
Ο Παπαπασχάλης ήταν εφημέριος στο Λειβαδοχώρι, τη γενέτειρα του. Οι κομιτατζήδες σκότωσαν τους γονείς του κι άλλους συγγενείς. Τότε ο Παπαπασχάλης συγκέντρωσε γύρω του εννέα παλικάρια, συγγενείς και συγχωριανούς και ανακηρύχθηκε αρχηγός με το ψευδώνυμο καπετάν Ανδρούτσος. Ανέλαβε διμέτωπο αγώνα εναντίον Βουλγάρων και Τούρκων. Μετά από 4 μήνες όμως, το Φεβρουάριο του 1907 και μετά την προδοσία Τούρκου ψευτοφίλου του, κυκλώθηκε από μεγάλη στρατιωτική δύναμη στο χωριό Νικόκλεια. Από την τρίωρη μάχη ο καπετάν Ανδρούτσος τραυματίστηκε βαριά.
Εξακολουθούσε όμως να πολεμάει ενώ πλάι του έπεφταν ο ένας μετά τον άλλο οχτώ από τους συντρόφους του. Προσπάθησε με τα πυρά του να διευκολύνει τη διαφυγή τριών άλλων οι οποίοι και διασώθηκαν. Μετά την τελευταία του σφαίρα οι Τούρκοι τον βρήκαν ημιθανή από την αιμορραγία. Τον αποτελείωσαν με λογχισμούς και τον πέταξαν σε έναν λάκκο.

Η ηρωϊκή και αγνή μορφή του Παπαπασχάλη θα είχε απομείνει τελείως άγνωστη, αν έλειπε η έκθεση του Έλληνα Προξένου των Σερρών της 27ης Φεβρουαρίου 1907. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου