-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

Πατριδογνωσία του Νομού Σερρών_Παγκόσμιοι Πόλεμοι_μέρος 2ο_τελευταία ανάρτηση

Το 1941 οι Γερμανοί στην προσπάθειά τους να εισβάλλουν στην Ελλάδα έστρεψαν και πάλι την προσοχή τους στο Μπέλλες και κυρίως στο οχυρό Ρούπελ. Η επίθεση κατά του οχυρού αυτού ήταν από τις μεγάλες στιγμές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί έριξαν στο Ρούπελ όλο το βάρος τους. Η αντίσταση όμως των Ελλήνων ήταν αποτελεσματική. Οι Γερμανικές επιθέσεις, που γίνονταν με ανεξάντλητο πείσμα, αποκρούονταν συνεχώς από την 6η μέχρι το πρωί της 10ης Απριλίου, οπότε έπαψαν οι εχθροπραξίες και το φρούριο παραδόθηκε λόγω της εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα.
Η οργανωμένη ένοπλη εθνική αντίσταση στη χώρα μας στο διάστημα της κατοχής 1941-44 ξεκίνησε από το χωριό Κερδύλια του Νομού Σερρών.
Στις 17 Οκτωβρίου 1941 οι χιτλερικές δυνάμεις πληροφορήθηκαν ότι το ένοπλο ελληνικό αντάρτικο σώμα "Οδυσσέας Ανδρούτσος" πέρασε από το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, κοντά στα χωριά Άνω και Κάτω Κερδύλια. Κύκλωσαν τότε την περιοχή και συνέλαβαν όλους σχεδόν τους άνδρες και τα αγόρια και τους εκτέλεσαν σε ύψωμα, όπου σήμερα υπάρχει το Κοιμητήριο των Πεσόντων. Κάτω από τις σφαίρες των κατακτητών έπεσαν συνολικά 250 άτομα ηλικίας από 15 μέχρι 60 ετών. Κατόπιν οι βάρβαροι κατακτητές πυρπόλησαν τα χωριά κι έδιωξαν τα γυναικόπαιδα μακριά. Σήμερα σώζονται ερείπια σπιτιών και παραμένουν όρθια μόνο οι εκκλησίες των χωριών και το κοιμητήριο των Πεσόντων.
Η εκτέλεση των 250 Κερδυλιωτών είναι η πρώτη εκτέλεση στον Ελλαδικό χώρο. Και η Νιγρίτα όμως δοκιμάστηκε σκληρά από τους Γερμανούς κατά την περίοδο της κατοχής. Μετά από συμπλοκή ανάμεσα σε Γερμανούς κατακτητές και Έλληνες αντάρτες της εθνικής αντίστασης, οι Γερμανοί έβαλαν φωτιά στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις της Νιγρίτας, πυρπόλησαν μεγάλο μέρος της πόλης και συνέλαβαν όλους τους άνδρες και τα γυναικόπαιδα με σκοπό να τους τουφεκίσουν όλους. Με μεσολάβηση όμως του αρχιμανδρίτη Κων/νου Καρδαμένη αφέθηκαν ελεύθερα τα γυναικόπαιδα και οι άνδρες οδηγήθηκαν στο χωριό Καλόκαστρο. Απ' αυτούς 40 άντρες οδηγήθηκαν και κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι. Η μεταστροφή αυτή των Γερμανών αποδόθηκε σε θαύμα του Αγίου Νικήτα, τον οποίο τιμούν και ευλαβούνται οι κάτοικοι της Νιγρίτας.

Εκτός όμως από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ο Νομός Σερρών αντιμετώπισε ως κατακτητές και τους Βουλγάρους, οι οποίοι κατέστρεφαν με μανία κάθε τι ελληνικό και εκδήλωναν το φοβερό τους μίσος και την απύθμενη κακία τους με βασανισμούς, φυλακίσεις, εκδιώξεις και δολοφονίες σ' όλη τη διάρκεια της κατοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου