-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Πατριδογνωσία του Νομού Σερρών_Αξιοθέατα_Αλιστράτη μέρος 1ο

"Ή φύση πολυμήχανη, έφτιαξε, για τα μάτια του αετού την παγγεννήτρα πλάση και για τον τυφλοπόντικα την ομορφιά που κρύβεται μέσα στης γης τα σκοτεινά και  κρύα  σπλάχνα ".
Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας, με φανταστικό σε ομορφιά και πλούτο διάκοσμο, βρίσκεται νοτιοανατολικά της ιστορικής κωμοπόλεως της Αλιστράτης και  σε απόσταση 6 χιλιομέτρων απ' αυτή.
Η Αλιστράτη υπήρξε, κατά τους μέσους χρόνους της τουρκοκρατίας, ένα μείζονος σημασίας θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο. Το όνομα της κωμοπόλεως, που οφείλεται στην ύπαρξη ναού αφιερωμένου στη μνήμη του Αγίου Ευστρατίου ή, κατά μια άλλη εκδοχή, σε ναό που τιμούσε τη σύναξη των Αρχιστρατήγων Γαβριήλ και Μιχαήλ πέριξ του οποίου κτίσθηκε το πόλισμα, αναφέρεται σε έγγραφα της Ιεράς Μονής Εικοσιφοίνισσας που χρονολογούνται περί τα μέσα του 15ου αιώνα.
Υπήρξε, η κωμόπολη της Αλιστράτης στις αρχές του 19ου αιώνα έδρα Μητροπολίτου και η ευπορία των κατοίκων της επέτρεπε την εκδήλωση των φιλόμουσων αισθημάτων τους με τη λειτουργία και συντήρηση μιας "Κεντρικής Ελληνικής Σχολής", περίφημης, κατά τα μέσα του 19ου αιώνα, για την ποιότητα των παρεχομένων γνώσεων στους σπουδαστές της, καθώς και ενός Αρρεναγωγείου, ενός Παρθεναγωγείου και ενός Οικοτροφείου.

Η κωμόπολη, ως κέντρο Ελληνισμού, βρέθηκε στο επίκεντρο των γεγονότων του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς, οι κάτοικοι της υπερασπίστηκαν σθεναρά την πάτρια πίστη και την ελληνικότητά τους. Η αξιόλογη αυτή παραδοσιακή κοινότητα, που ακόμη και σήμερα κρατά, σε πείσμα των καιρών, μερικά σημαντικά για την αρχιτεκτονική τους λαϊκά αρχοντικά, είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου, που πρωτοστατεί στην ανάδειξη του μοναδικού για τα γεωγλυπτά  του Σπηλαίου της.
To σπήλαιο, με γνωστή έως και σήμερα επιφάνεια 25.000 τ.μ. είναι σχεδόν επίπεδο και βρίσκεται στη θέση "πετρωτό". Στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ήταν γνωστό από τις διηγήσεις συμπολιτών τους που, είτε για λόγους θήρας αγριοπερίστερων είτε από περιέργεια, κατέβαιναν στα έγκατα του, όπως π.χ. η αποστολή εξερεύνησης του σπηλαίου που οργανώθηκε από το δάσκαλο Δημήτριο Ν. Ιατρίδη το Σεπτέμβριο του 1958.
Το 1975 η τότε κοινότητα της Αλιστράτης με έγγραφό της γνωστοποίησε την ύπαρξη του σπηλαίου στην Σπηλαιολογική Εταιρεία Ελλάδος, η οποία υπό την καθοδήγηση του καθηγητού της Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου των Αθηνών Ν. Συμεωνίδη δραστηριοποιήθηκε προς την κατεύθυνση της έρευνάς του.

Πολυμήχανη η φύση, έφτιαξε για τα μάτια του αετού την παγγεννήτρα πλάση, και για τον τυφλοπόντικα την ομορφιά που κρύβεται μέσα στης γης τα σπλάχνα τα σκοτεινά και κρύα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου