-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Χωλότητα

Η χωλότητα είναι ο πόνος που προκαλείται από την πολύ μικρή ροή αίματος κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτή η κατάσταση, που μερικές φορές ονομάζεται διαλείπουσα χωλότητα, επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία στα πόδια (γλουτούς, μηρούς, γάμπες ή πέλματα), χωρίς να αποκλείεται ο επηρεασμός και των άνω άκρων.
Χαρακτηριστικό της είναι ο πόνος που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της άσκησης, όταν δηλαδή οι ανάγκες των μυών σε αίμα και οξυγόνο είναι αυξημένες και δεν καλύπτονται. Στις περιπτώσεις που η χωλότητα επιδεινώνεται, ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται σε συνθήκες μικρότερης δραστηριότητας, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας.

ΑΙΤΙΑ
Παρότι η χωλότητα μερικές φορές θεωρείται ασθένεια, τεχνικά αποτελεί σύμπτωμα κάποιας άλλης νόσου και συνήθως της περιφερικής αγγειοπάθειας, ένα δυνητικά σοβαρό,
αλλά θεραπεύσιμο πρόβλημα του κυκλοφορικού, που προκαλείται από τη στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών που αιματώνουν τα πόδια. Η αθηροσκλήρωση μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε από τις αρτηρίες του σώματος και ειδικά σε εκείνες της καρδιάς και προκαλείται από την εναπόθεση λίπους, χοληστερόλης και άλλων ουσιών που δημιουργούν τις αθηρωματικές πλάκες.
Άλλες αιτίες που προκαλούν χωλότητα περιλαμβάνουν σπονδυλική στένωση, περιφερική νευροπάθεια, ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
Οι παράγοντες κινδύνου της χωλότητας είναι όσοι προκαλούν και αθηροσκλήρωση. Δηλαδή:
Υψηλή χοληστερόλη
Υπέρταση
Διαβήτης
Κάπνισμα
Παχυσαρκία
Ηλικία μεγαλύτερη από 70 ή 50 όταν συνυπάρχει διαβήτης ή πρόκειται για καπνίζοντα
Οικογενειακόιστορικό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η χωλότητα είναι σύμπτωμα και όχι ασθένεια. Πέραν από τον πόνο άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν είναι φαγούρα, αίσθημα καύσου και αδυναμία, κρύα άκρα, αλλαγή του χρώματος του δέρματος και εξελκώσεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η υιοθέτηση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής, η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους και η τακτική άσκηση αποτελούν την αρχική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της χωλότητας αλλά και της περιφερικής αρτηριοπάθειας.
Οι θεραπείες που μπορεί να συστηθούν μεμονωμένα ή συνδυαστικά είναι:
Φαρμακευτική αγωγή. Χορηγούνται συχνά αντιπηκτικά ή ασπιρίνη, φάρμακα για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης.
Αγγειοπλαστική. Σε σοβαρές περιπτώσεις χωλότητας και περιφερικής αρτηριοπάθειας απαιτείται αγγειοπλαστική για τη διεύρυνση της αρτηρίας που προκαλεί το πρόβλημα, με την τοποθέτηση stent ώστε αυτή να παραμείνει ανοικτή.

Χειρουργική αποκατάσταση της αρτηρίας με “bypass”. Για την αντιμετώπιση της χωλότητας ενδέχεται να απαιτηθεί η αντικατάσταση των αγγείων, που την προκαλούν, με υγιή από άλλο σημείο του σώματος, για την καλύτερη ροή του αίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου