-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Το τίμημα της ελευθερίας, είναι οι απώλειες!

Γράφει η Ειρήνη Στέφα
Χρόνια τώρα, ακούω με τα μάτια και μιλώ με τα χέρια. Γεύομαι μυρωδιές και μυρίζω ακούσματα..
Όχι μικρέ μου. Δεν είμαι τρελή. Τουλάχιστον όχι η τρελή που νομίζεις. Μα έπρεπε να βγω απ´το κουτί. Απ´ τα σύνορα που σε βρίσκω ακόμα φυλακισμένο. Έτσι μόνο μπορείς να ζήσεις. Έξω απ´το κουτί. Και ξέρω σε ταράζω και σε ξεβολεύω. Μα εσύ με ρώτησες. Θυμήσου. Είπες σου αρέσει αυτό που έγινα και θες να το “αντιγράψεις”.
Έτσι είπες. Δεν ήρθα να σε ξεβολέψω από μόνη μου. Εσύ το ζήτησες. Είπες με βλέπεις χαρούμενη. Και θες να ευτυχίσεις. Μα θέλει προσπάθεια μικρέ μου. Χρειάζεται να κουραστείς. Να αρνηθείς τις εργοστασιακές ρυθμίσεις και να προγραμματιστείς μόνος σου κι από αρχή.
Και είναι δύσκολο να ξέρεις. Μα αν, ή όταν βγεις απ´το κουτί και δεις αυτό που χρόνια ζω, δεν ξαναμπαίνεις μέσα. Δεν φυλακίζεται ξανά, για τίποτα και για κανένα. Μόνο μια συμβουλή. Αν δεν αντέχεις να σαι αλλιώς, μείνε εκεί που είσαι. Βολεμένος και μίζερος. Έχει μεγάλο κόστος, το χαμόγελο της ελευθερίας. Το πληρώνεις με απουσίες. Γιαυτό σου λέω.
Μην ξεκινήσεις, αν δεν είσαι σίγουρος, ότι θ´αντέξεις. Οι απουσίες, είναι τίμημα σκληρό. Και το πληρώνουν μόνο εκείνοι που αντέχουν. Οι υπόλοιποι. Εκείνοι που βγήκαν απ´ το κουτί, αλλά δεν άντεξαν το τίμημα της ελευθερίας τους, βρέθηκαν να περιπλανόνται ανάμεσα σε εκείνο που ήταν κι εκείνο που πίστευαν ότι μπορούν να γίνουν. Μη βιαστείς λοιπόν.

Θέλω αν ξεκινήσεις να βγεις από τα σύνορα, να είσαι βέβαιος πως θ´αντέξεις το τίμημα. Διαφορετικά. Μείνε εκεί που είσαι. Εδώ έξω για εκείνους που μιλούν με το στόμα είναι δύσκολα τα πράγματα. Μείνε εκεί που είσαι. Κι άφησε εμάς, να χαμογελάμε ελεύθεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου