-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής είναι ένα διευρυμένο τμήμα στο κατώτερο τμήμα της αορτής και σχηματίζεται όταν η διάμετρος της αορτής ξεπεράσει τουλάχιστον κατά 1,5 φορά το φυσιολογικό, το οποίο είναι περίπου 2 εκ. Η αορτή είναι το κύριο αιμοφόρο αγγείο που αιματώνει το σώμα, ξεκινά από την καρδιά, περνά από το θώρακα, εν συνεχεία από την κοιλιά και τέλος διακλαδίζεται σχηματίζοντας τις λαγόνιες αρτηρίες. Η πίεση που δέχεται το τμήμα αυτό της αορτής σε κάθε χτύπο της καρδιάς προκαλεί σταδιακή διεύρυνσή του. Επειδή λοιπόν η αορτή είναι ο κύριος προμηθευτής του σώματος με αίμα, η ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή αιμορραγία.
Ανάλογα με το μέγεθος και το ρυθμό με τον οποίο αυξάνεται το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, η θεραπεία μπορεί να κυμαίνεται από απλή παρακολούθηση έως επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Η επείγουσα χειρουργική επέμβαση για ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα triplex κοιλιακής αορτής, αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI).

ΑΙΤΙΑ
Τα περισσότερα ανευρύσματα αορτής εντοπίζονται στο τμήμα της αορτής που βρίσκεται στην κοιλιά. Αν και τα ακριβή αίτια των ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής είναι άγνωστα, υπάρχει ωστόσο ένας αριθμός παραγόντων που συμβάλλει καταλυτικά. Συγκεκριμένα:

• Το κάπνισμα. Το κάπνισμα και άλλες μορφές χρήσης καπνού φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ανευρύσματος. Εκτός από τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί άμεσα στις αρτηρίες, συμβάλλει στη συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες (αθηροσκλήρυνση) και στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει ταχύτερη εξέλιξη του ανεύρυσμα καταστρέφοντας περαιτέρω την αορτή.
• Σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρυνση). Η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται όταν το λίπος και άλλες ουσίες συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανευρύσματος.
• Λοίμωξη στην αορτή (αγγειίτιδα). Σε σπάνιες περιπτώσεις, το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής μπορεί να προκληθεί από μόλυνση ή φλεγμονή που αποδυναμώνει ένα τμήμα του αορτικού τοιχώματος.
Παράγοντες κινδύνου αποτελούν:
Η ηλικία - Τα άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο
Το φύλο - Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής συμβαίνει συχνότερα στους άνδρες.
Tooικογενειακό ιστορικό - Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων τείνουν να εμφανίζουν ανευρύσματα σε νεώτερη ηλικία και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ρήξης.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής συχνά αναπτύσσονται αργά και συνήθως είναι ασυμπτωματικά, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους, ο οποίος γίνεται τις περισσότερες φορές σε τακτικό ή τυχαίο έλεγχο. Κάποια παραμένουν μικρά, άλλα εξελίσσονται αργά ή γρήγορα. Μερικά ανευρύσματα δεν θα υποστούν ποτέ ρήξη. Η πρόβλεψη της πορείας τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Εάν ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής μεγαλώνει, ενδεχομένως να παρατηρηθούν:
• Αίσθηση παλμών κοντά στον ομφαλό
• Συνεχής πόνος γύρω από τον ομφαλό
• Πόνος στην πλάτη
Σε περίπτωση ρήξης του ανευρύσματος τα συμπτώματα, είναι έντονη αδυναμία, ζάλη ή πόνος και απώλεια συνειδήσεως.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία που θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος εξαρτάται από το μέγεθος του ανευρύσματος.
Για τα μικρά, ασυμπτωματικά ανευρύσματα κοιλιακής αορτής - με διάμετρο περίπου 4 εκατοστά (cm), ή μικρότερα - συνήθως συστήνεται παρακολούθηση, παρά χειρουργική επέμβαση. Σε γενικές γραμμές, η χειρουργική επέμβαση δεν είναι αναγκαία για μικρά ανευρύσματα, διότι ο κίνδυνος που ενέχει πιθανόν να υπερτερεί του κινδύνου ρήξης τους. Η παρακολούθηση γίνεται με διενέργεια υπερήχων κάθε 6-12 μήνες.
Για τα μεσαίου μεγέθους ανευρύσματα κοιλιακής αορτής, διαμέτρου μεταξύ 4-5,3 εκατοστών, οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης έναντι της παρακολούθησης είναι λιγότερο σαφείς. Η απόφαση για τον τρόπο θεραπείας λαμβάνεται κατόπιν συζήτησης με τον θεράποντα ιατρό σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους της απλής παρακολούθησης συγκριτικά με τη χειρουργική επέμβαση. Και σ’ αυτήν την περίπτωση η επιλογή της παρακολούθησης του ανευρύσματος προϋποθέτει την πραγματοποίηση υπερήχου κάθε 6-12 μήνες.
Για τα μεγάλα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής (μεγαλύτερο από 5,6 cm) ή αναπτύσσεται ραγδαία (πάνω από 0,5 cm σε έξι μήνες), ή είναι επώδυνα, η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν δύο τύποι χειρουργικής επέμβασης για ανευρύσματα κοιλιακής αορτής.
Ανοιχτή χειρουργική επέμβαση όπου αφαιρείται το ανεύρυσμα και η αποκατάσταση της κοιλιακής αορτής γίνεται με τη συρραφή συνθετικού μοσχεύματος. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, απαιτείται νοσηλεία 5-7 ημερών και η ανάρρωση διαρκεί περίπου ένα μήνα.
Ενδαγγειακή χειρουργική επέμβαση - είναι μια λιγότερο επεμβατική διαδικασία όπου ένα συνθετικό μόσχευμα που στηρίζεται σε ένα μεταλλικό σκελετό εισάγεται μέσω μιας αρτηρίας στο πόδι, στον αυλό της κοιλιακής αορτής. Το μόσχευμα ενισχύει την εξασθενημένο τμήμα της αορτής για την πρόληψη της ρήξης του ανευρύσματος.
Η επέμβαση δύναται να πραγματοποιηθεί με γενική, περιοχική ή τοπική αναισθησία. Ο χρόνος ανάρρωση είναι μικρότερος συγκριτικά με αυτόν που απαιτείται μετά από μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Όμως απαιτούνται συχνότερες επισκέψεις παρακολούθησης καθώς δεν αποκλείεται η πιθανότητα επανεγχείρησης. Ο έλεγχος με υπέρηχο γίνεται κάθε εξάμηνο για το πρώτο έτος και στη συνέχεια μια φορά το χρόνο.

Και οι δύο επεμβάσεις έχουν παρόμοια ποσοστά επιβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου