-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Στα κομμάτια η αγάπη μου για σένα

Γράφει η Μαρίνα.
Ένας χρόνος έχει περάσει σχεδόν από τότε που σε γνώρισα, ένας χρόνος από τότε που μπήκες στη ζωή μου. Χωρίς να το θες, χωρίς να το επιδιώξω, έγινες κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Θυμάμαι ακόμη τη γνωριμία μας, είχες όλα τα φώτα πάνω σου κι εγώ ένα μικρό φως, αυτόφωτο, να στέκομαι δίπλα σου. Στεκόμουν και σε παρατηρούσα τις πρώτες εκείνες φορές και ξαφνιαζόμουν που ανταπέδιδες ματιές και χαμόγελα.
Όχι δεν ένιωθα ανασφάλεια, ούτε θεωρούσα τον εαυτό μου κατώτερό σου, κατώτερο των περιστάσεων. Απλώς από την αρχή έβλεπα σε σένα κάτι που με φόβιζε. Δεν μπορούσα να εξηγήσω το γιατί, ακόμη δεν μπορώ να το κάνω. Ίσως ήταν το επάγγελμα σου, γεμάτο ταμπού και προκαταλήψεις, που πάντα με προϊδέαζε και μ΄ έκανε να σχηματίζω γνώμη άσχημη, κακόφημη. Ίσως πάλι να έβλεπα σε σένα ως εμπόδιο την ηλικία σου, δεν ήταν μόνο οι γκρίζες τρίχες στο κεφάλι σου ή το βλέμμα σου που είχε δει πολλά κι είχε βρει τρόπο να βλέπει ακόμη περισσότερα στο σκοτάδι.
Μάλλον ήταν τα χρόνια που κουβαλούσες στην πλάτη σου κι η ωριμότητα που πίστευα ότι θα έχεις. Όλα όσα θα έχεις δει, όλα όσα θα έχεις περάσει. Όλες εκείνες τις καταστάσεις που σ΄ έκαναν να φαντάζεις  -ώριμος άντρας- στα μάτια μου κι εγώ ένα πιτσιρίκι που τώρα γνώριζε τη ζωή, που είχε γευτεί μόνο ένα μέρος της, γιατί πάντα πρόσεχε τα βήματά του και ποτέ δε ρίσκαρε.

Όλα αυτά κι άλλα τόσα που μ΄ έσπρωχναν μακριά σου, χίλιες και μία δικαιολογίες για να μην πέσω στην παγίδα, για να μην ακολουθήσω τη ροή των γεγονότων και την πατήσω, έτσι όπως έβλεπα να την πατάνε άλλες γυναίκες πριν και μετά από μένα. Προσπαθούσα απ’ τις πρώτες κιόλας φορές να πείσω τον εαυτό μου πως όλα αυτά είναι ένα καλοστημένο παιχνίδι. Ένα κοινώς αποδεκτό θέαμα, ένα αλισβερίσι μ’ ένα και μόνο σκοπό. Ο μαγνήτης σου όμως, ήταν τόσο δυνατός, που δε μ΄ άφηνε να απομακρυνθώ από σένα.
Με τράβαγε δίπλα σου με τόση δύναμη και για εκείνες τις ώρες, τις εβδομάδες αισθανόμουν βασίλισσα δίπλα σου. Γέμιζα από περηφάνια, έλαμπε το λάγνο βλέμμα μου και καμάρωνα για την ξεχωριστή θέση που τόσο γενναιόδωρα μου παραχωρούσες. Άλλες πάλι φορές δεν ήμουν τόσο τυχερή κι έχανα κάτι απ’ την προσοχή σου, βλέπεις μεγάλωνε η πίτα και μίκραιναν τα κομμάτια.
Δε σου κρύβω πως κάποια στιγμή το πίστεψα, πίστεψα, παρά τις αρχικές μου αντιρρήσεις και τις ανασφάλειες ότι δεν ήσουν όλα όσα φοβόμουν, πως ήσουν απλώς ένας φυσιολογικός άνθρωπος, που βρέθηκε την κατάλληλη ώρα και στιγμή στο δρόμο μου και θέλησε να διεκδικήσει μια θέση στη ζωή μου, με την ίδια ακριβώς λαχτάρα που κι εγώ διεκδικούσα κάτι από σένα. Κι υπήρχαν φορές που συνέβαινε, υπήρχαν φορές που όλα έβγαζαν ένα νόημα που όλα αποκτούσαν σκοπό.
Άλλες πάλι, η ανασφάλεια με πλημμύριζε και σε συνδυασμό με τη δική σου περίεργη στάση, έδινε τροφή στους φόβους μου και τους μεγάλωνε. Τους φώναζα, όμως, όσο πιο δυνατά μπορούσα , να κάνουν ησυχία, γιατί έστω κι έτσι, εγώ βρισκόμουν εκεί κοντά σου. Ένιωθα μια περίεργη ασφάλεια δίπλα σου, σαν να γαλήνευε για λίγο η ψυχή μου κι ας άλλαζε η συμπεριφορά σου συνέχεια.
Δεχόμουν πράγματα, ανέλυα καταστάσεις, ποδοπάταγα εγωισμούς κι άμυνες και κάθε φορά ερχόμουν να σε βρω στο ίδιο μέρος, με τα ίδια σκηνικά και κοστούμια. Είχα γίνει ένας άλλος άνθρωπος, έπραττα χωρίς να σκέφτομαι, ένιωθα χωρίς εγγυήσεις. Έκανα όσα κορόιδευα κι ακόμη περισσότερα. Κι εσύ, μια στα πάνω μια στα κάτω. Να μ΄ ανεβάζεις ψηλά κι ύστερα να με σπρώχνεις στη γη, κι ας έσπαγα τα μούτρα μου. Μάλλον σε διασκέδαζε το θέαμα.

Έτσι φτάσαμε εδώ, στο ίδιο σημείο, ένα χρόνο μετά, να επιβεβαιώνεις όλα όσα πίστευα για σένα απ’ την πρώτη μας γνωριμία και να διαψεύδεις, κάνοντας θόρυβο, ό,τι θετικό είχα μέσα μου για σένα. Στα μάτια μου πια είσαι ένας ακόμη επαγγελματίας που διεκπεραίωσε σωστά τη δουλειά του και κέρδισε το φιλοδώρημα και στα κομμάτια η όποια ωριμότητά σου, η όποια εμπειρία σου και το όποιο λάγνο σου βλέμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου