-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Ηπατίτιδα C

Ο ιός της ηπατίτιδας C (HCV) θεωρείται ένας από τους πιο σοβαρούς τύπους του ιού, ο οποίος προκαλεί φλεγμονή στο ήπαρ. Μεταδίδεται με την επαφή με μολυσμένο αίμα και τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματικός για αρκετό καιρό μετά την λοίμωξη, ακόμη και για χρόνια. Το γεγονός αυτό καθυστερεί την διάγνωσή του, η οποία γίνεται συνήθως με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις για την λειτουργία του ήπατος ή για την ανίχνευση του ιού ή ακόμη και με βιοψία σε κομμάτι του ιστού του ήπατος που αφαιρείται με ειδική βελόνα. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να μετά από χρόνια να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στο ήπαρ, όπως κίρρωση, ανεπάρκεια ή ακόμη και καρκίνο, λόγω των βλαβών και ουλών που προκαλεί στο όργανο αυτό. Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά στον έλεγχο του ιού και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

ΑΙΤΙΑ
O ιός της ηπατίτιδας μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένο αίμα. Η επαφή αυτή μπορεί να συνίσταται στα εξής:

Γέννηση από μητέρα που έχει το ιό της ηπατίτιδας C
Χρήση ναρκωτικών ουσιών με χρησιμοποιημένη σύριγγα
Εργασία σε περιβάλλον που έχει συχνή επαφή με το αίμα (π.χ. Υγειονομική περίθαλψη).
Σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη με άτομο που έχει τον ιό της ηπατίτιδας C
Μετάγγιση αίματος από δότη που φέρει τον ιό (γι’ αυτό και άτομα που κάνουν μακροχρόνια αιμοκάθαρση διατρέχουν πιο αυξημένο κίνδυνο)
Μεταμόσχευση οργάνου από δότη που φέρει τον ιό
Piercingή τατουάζ με μη αποστειρωμένα εργαλεία
Χρήση αντικειμένων προσωπικής υγιεινής (π.χ. Οδοντόβουρτσα, ξυραφάκι) που ανήκουν σε άτομο που φέρει τον ιό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η ηπατίτιδα C στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ιδίως στα αρχικά στάδια. Ορισμένοι ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα παρά μόνο αφού προκληθεί κίρρωση του ήπατος, κάτι που μπορεί να συμβεί χρόνια μετά τη λοίμωξη από τον ιό. Όταν πάντως εμφανίζονται, αυτά περιλαμβάνουν συνήθως ίκτερο, πόνο στο άνω δεξί τμήμα της κοιλιάς και διόγκωση αυτής λόγω της συσσώρευσης υγρού, πυρετό, ναυτία, έμετο και απώλεια της όρεξης, δερματικές διαταραχές και κνησμό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία με λήψη φαρμάκων δεν είναι πάντοτε απαραίτητη αλλά κρίνεται κατά περίπτωση. Τα αντιικά φάρμακα στοχεύουν στην εξουδετέρωση του ιού και τη μείωση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, έχουν αρκετές παρενέργειες, όπως πονοκέφαλο, πυρετό και κόπωση, ακόμη και συμπτώματα κατάθλιψης, που μπορεί να επιβάλλουν τη μείωση ή τη διακοπή της θεραπείας για ορισμένο διάστημα.
Στις περιπτώσεις που η χρόνια ηπατίτιδα C προκαλεί κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος, επιβάλλεται συνήθως μεταμόσχευση του ήπατος. Ακόμη και αυτή όμως, δεν εξασφαλίζει τη θεραπεία από την ηπατίτιδα C, καθώς υπάρχει πιθανότητα ο ιός να προσβάλλει εκ νέου το ήπαρ. Γι’ αυτό το λόγο η μεταμόσχευση συνδυάζεται τις περισσότερες φορές και με αντιική θεραπεία.

Παράλληλα με τη θεραπεία για την ηπατίτιδα C ο ασθενής μπορεί να εμβολιαστεί για να προφυλαχθεί από τους τύπους A και Β του ιού, καθώς αν νοσήσει ταυτόχρονα και από αυτούς θα δημιουργηθούν επιπλοκές στη θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου