-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Κυριακή, 16 Απριλίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Λέμφωμα μη - Hodgkin

Τo Λέμφωμα μη-Hodgkin είναι καρκίνος που προσβάλει το λεμφικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος του και βοηθά στην αντιμετώπιση ασθενειών και λοιμώξεων. Στο λέμφωμα μη-Hodgkin, το οποίο εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα από τον γενικό τύπο του Λεμφώματος Hodgkin, οι όγκοι αναπτύσσονται από τα λεμφοκύτταρα, έναν τύπο λευκών κυττάρων του αίματος.
Υπάρχουν περισσότεροι από 30 διαφορετικοί υποτύποι του λεμφώματος μη-Hodgkin (αποτελούμενοι κυρίως από κακοήθη B-κύτταρα), οι οποίοι κατηγοριοποιούνται με βάση διάφορους προγνωστικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του ρυθμού ανάπτυξης, των περιοχών που προσβάλλουν και ορισμένων (ιστολογικών) χαρακτηριστικών των ίδιων των κυττάρων του όγκου.

ΑΙΤΙΑ
Η ακριβής αιτία που προκαλεί το λέμφωμα μη-Hodgkin είναι άγνωστη. Η νόσος εμφανίζεται όταν τα λευκά αιμοσφαίρια που παράγονται στο σώμα, αντί να “πεθαίνουν”, ολοκληρώνοντας τον κύκλο ζωής τους, συνεχίζουν να διαιρούνται και να αναπτύσσονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός τους στο αίμα. Αυτή η υπερπροσφορά των λεμφοκυττάρων διοχετεύεται στους λεμφαδένες προκαλώντας τη διόγκωσή τους.
 Το λέμφωμα μη-Hodgkin μπορεί να ξεκινήσει είτε από τα Β- λεμφοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση λοιμώξεων με την παραγωγή αντισωμάτων τα οποία εξουδετερώνουν ξένους εισβολείς είτε από τα T κύτταρα, που εμπλέκονται άμεσα στην εξουδετέρωση ξένων εισβολέων. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, το λέμφωμα αυτό προκύπτει από Β κύτταρα.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα
Κοιλιακός πόνο ή πρήξιμο
Πόνος στο στήθος, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή
Αίσθημα κόπωσης
Πυρετός
Νυχτερινές εφιδρώσεις
Απώλεια βάρους
Κνησμός και ερυθρά στίγματα στο δέρμα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η εφαρμογή κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από τον ρυθμό εξέλιξης του Λεμφώματος. Σε περιπτώσεις “νωχελικών” λεμφωμάτων που δεν προκαλούν συμπτώματα, μπορεί να μην χρειαστεί θεραπεία, παρά μόνο τακτική παρακολούθηση της εξάπλωσης του καρκίνου.
Σε περιπτώσεις ταχείας εξέλιξης με εμφανή συμπτώματα, ωστόσο, οι προτεινόμενες θεραπείες είναι οι εξής:
·Χημειοθεραπεία (αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με άλλη θεραπεία)
·Ακτινοθεραπεία (αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με άλλη θεραπεία)
Μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει, σε πρώτο στάδιο, πολύ υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας, με στόχο την θανάτωση των κυττάρων του λεμφώματος που δεν μπορούν να θανατωθούν με κανονικές δόσεις και σε δεύτερο στάδιο, την έγχυση στο σώμα υγιών βλαστοκυττάρων, που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή ή από τρίτο άτομο, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν εξαρχής νέα υγιή κύτταρα.
Φάρμακα που ενισχύουν την ικανότητα του οργανισμού στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Φάρμακα που παρέχουν ακτινοβολία απευθείας στα καρκινικά κύτταρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου