-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Κυριακή, 28 Μαΐου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Αχαλασία

Η αχαλασία είναι μία πολύ σπάνια διαταραχή του οισοφάγου, που συχνότερα εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 30-40 και 70-80 ετών. Σε αντίθεση με την φυσιολογική κατάσταση όπου ο οισοφάγος συσπάται σε όλο το μήκος του κατά τρόπο ώστε να προωθήσει το περιεχόμενό του προς το στομάχι, στους ασθενείς με αχαλασία, το κάτω μέρος του οισοφάγου (οισοφαγικός σφικτήρας) δεν συσπάται, δεν κάνει “χάλαση”, με αποτέλεσμα να μην προωθείται η τροφή.
Συνηθέστεροι τρόποι διάγνωσης της αχαλασίας είναι η ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού (γαστροσκόπηση), η ακτινογραφία μετά από κατάποση βαριούχου γεύματος και η μανομετρία οισοφάγου με τη χρήση λεπτού σωλήνα που εισέρχεται από τη μύτη και μετρά τις πιέσεις και συσπάσεις του οισοφάγου.

ΑΙΤΙΑ
Η αχαλασία οφείλεται σε βλάβη των νεύρων του οισοφάγου, ωστόσο η ακριβής αιτιολογία της παραμένει άγνωστη. Αν και ως πιθανοί αναφέρονται περιβαλλοντικοί και ανοσολογικοί παράγοντες, η αχαλασία μπορεί να σχετίζεται και με τραυματισμό των νεύρων του οισοφάγου, ή κάποια λοίμωξη, ή ακόμη και με καρκίνο.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το συνηθέστερο σύμπτωμα της αχαλασίας είναι η δυσφαγία, δηλαδή η δυσκολία κατάποσης υγρών ή και στερεών τροφών, η οποία οφείλεται στην απουσία συσπάσεων του οισοφαγικού σωλήνα και στη χαλάρωση της “βαλβίδας” μεταξύ οισοφάγου και στόμαχου. Η τροφή που μένει στον οισοφάγο χωρίς να προχωράει στο στομάχι προκαλεί πόνο, που μπορεί να αντανακλά στην πλάτη, στο λαιμό ή και στα άνω άκρα, ενώ δεν αποκλείεται να προκαλείται παλινδρόμηση της τροφής προς το στόμα και αναγωγές άπεπτης τροφής ή υπολειμμάτων τροφή ή αφρωδών πτυέλων, ιδιαίτερα κατά την κατάκλιση. Τέλος, όλη η ανωτέρω διαδικασία, που στερεί τον οργανισμό από την απαραίτητη τροφή και θρεπτικές ουσίες, οδηγεί συχνά σε απώλεια βάρους του ασθενούς.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία για την αχαλασία, παρά μόνο διάφορες θεραπείες που τείνουν στη χαλάρωση των μυών του κατώτερου τμήματος του οισοφάγου, ή στην τεχνητή διάνοιξη αυτού ώστε να προωθείται η τροφή. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν διάφορες φαρμακευτικές θεραπείες, καθώς και η θεραπεία με ενέσεις τοξίνης (botox), οι οποίες χαλαρώνουν τον σφιγκτήρα του οισοφάγου. Ωστόσο, η ανακούφιση του ασθενούς είναι πολύ πρόσκαιρη, καθώς τα αποτελέσματα των ενέσεων botoxδιαρκούν μόνο μερικές εβδομάδες ή μήνες, και γι' αυτό οι θεραπείες αυτές προτιμώνται σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν θέλει ή δεν μπορεί, λόγω κάποιας άλλης συνθήκης ή βλάβης του οργανισμού, να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου