-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Κυριακή, 21 Μαΐου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος

Η αλκοολική ηπατική νόσος, ή “αλκοολική ηπατίτιδα”, είναι η πρόκληση βλάβης και δυσλειτουργιών στο ήπαρ εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ. Όμως, δεν είναι σαφής η σχέση του αλκοόλ με την εμφάνιση της πάθησης. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από χρόνιο αλκοολισμό χωρίς να προκληθεί ανάλογη βλάβη στο ήπαρ, αλλά και αντίθετα περιστατικά ανθρώπων που εμφανίζουν την ασθένεια παρότι κάνουν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η διαδικασία διάσπασης της αιθανόλης παράγει εξαιρετικά τοξικές χημικές ουσίες, όπως η ακεταλδεΰδη.
Για τον εντοπισμό και ταυτοποίηση της αλκοολικής ηπατίτιδας απαιτούνται αφενός η διενέργεια διαφόρων εξετάσεων που ελέγχουν τη λειτουργία συγκεκριμένων ηπατικών ενζύμων και τη συνολική κλινική εικόνα του ήπατος, αφετέρου η λήψη του ιστορικού του ασθενούς, για να διευκρινιστεί η σχέση του με το αλκοόλ. Σε μακροχρόνια αλκοολικούς ασθενείς βέβαια μπορεί αυτό να μην χρειαστεί διότι υπάρχουν διάφορα εμφανή σημάδια, όπως βλάβες στο δέρμα.

ΑΙΤΙΑ
Η βλάβη του ήπατος προκαλείται από την συνεχή έκκριση πολύ τοξικών χημικών ουσιών όπως η ακεταλδεΰδη για τη διάσπαση της αιθανόλης - του αλκοόλ που περιέχεται στο κρασί, την μπύρα κλπ.
Σταδιακά αυτές οι ουσίες δημιουργούν φλεγμονές και ουλές στο ήπαρ, αντικαθιστώντας τον υγιή ιστό, και αν ο ασθενής δεν σταματήσει εγκαίρως η κατανάλωση αλκοόλ η βλάβη του ήπατος μπορεί να φτάσει στο τελευταίο στάδιο, που είναι η κίρρωση του ήπατος. Εκτός όμως από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, πιθανολογείται ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ασκούν επιρροή στην εξέλιξη της ασθένειας, όπως η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η συνύπαρξη και άλλων μορφών ηπατίτιδας στον ασθενή αλλά και γενετικοί παράγοντες που σχετίζονται με την μη φυσιολογική διάσπαση του αλκοόλ από τον οργανισμό. Ο ρόλος των ανωτέρω παραγόντων εξηγεί και το γεγονός ότι η αλκοολική ηπατίτδα μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν κάνουν υπερκατανάλωση αλκοόλ.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της αλκοολικής ηπατίτιδας είναι ποικίλα, και μπορεί να εμφανιστούν και σε πρώιμο στάδιο, γεγονός που οδηγεί τους περισσότερους ασθενείς να απευθυνθούν σε κάποιο γιατρό. Τα κυριότερα συμπτώματα σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, και περιλαμβάνουν απώλεια της όρεξης, αίσθημα κούρασης, απώλεια βάρους, κοιλιακό άλγος, ναυτία, ξηροστομία και έμετο. Ο ίκτερος είναι επίσης ένα από τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα, καθώς και άλλα δερματικά σημάδια, όπως η εμφάνιση μικρών “αραχνοειδών” φλεβών στο δέρμα, η ωχρότητα του δέρματος και η ερυθρότητα στα κάτω άκρα και ο κνησμός. Τέλος, η κατάσταση αυτή επηρεάζει και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου, προκαλώντας λιποθυμίες και ζαλάδες, μούδιασμα στα πόδια και προβλήματα με τη σκέψη και τη μνήμη αλλά και ευμετάβλητη διάθεση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η αντιμετώπιση της αλκοολικής ηπατίτιδας δεν γίνεται μόνο με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, αλλά απαιτείται αλλαγή ολόκληρου του τρόπου ζωής, και πρωτίστως ή άμεση και πλήρης αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που προσφέρει ελπίδα για αντιστροφή της βλάβης του ήπατος, όπου αυτή είναι δυνατή. Επιπλέον, η σωστή διατροφή με σκοπό τη λήψη των απαραίτητων για τον οργανισμό βιταμινών και λοιπών στοιχείων, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψή του.

Όσον αφορά στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της βλάβης του ήπατος, συνήθως χορηγούνται κορτικοειδή, τα οποία όμως δεν βοηθούν σε όλες τις περιπτώσεις των ασθενών, αφού υπολογίζεται ότι το 40% δεν ανταποκρίνεται στο φάρμακο. Σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις, βεβαίως, όπου έχει προκληθεί σοβαρή κίρρωση και το ήπαρ δεν λειτουργεί, χωρίς ελπίδες για βελτίωση, η μεταμόσχευση ήπατος αποτελεί αναπόδραστη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου