-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Αλλεργίες

Η αλλεργία είναι μια υπερβολική αντίδραση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού σε ένα, κατά τα άλλα, αθώο αντιγόνο (δηλαδή μια πρωτεϊνη) που ονομάζεται αλλεργιογόνο. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το άλλος (διαφορετικός από το φυσιολογικό) και έργο (δράση του οργανισμού). Δηλαδή αλλεργία σημαίνει "λάθος δράση".
Η αλλεργία χαρακτηρίζεται από τα εξής:
Δεν συμβαίνει ποτέ την πρώτη φορά που το σώμα μας θα έρθει σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο
Μετά την πρώτη φορά που θα εκδηλώθει, εκδηλώνεται σε κάθε επαφή με το ίδιο αλλεργιογόνο
Είναι μια αντίδραση άμεση, που συμβαίνει μέσα σε λεπτά από την επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο.

ΑΙΤΙΕΣ
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μία δραματική αύξηση των αλλεργικών παθήσεων στις ονομαζόμενες « Δυτικού τύπου » κοινωνίες. Η αύξηση της συχνότητας είναι πολύ εντυπωσιακή, σε μερικές αλλεργικές παθήσεις έχει διπλασιασθεί έως και τετραπλασιαστεί η συχνότητα σε ένα διάστημα 20-30 ετών. Μία τέτοια αύξηση είναι απίθανο να οφείλεται σε αλλαγή του γενετικού υποστρώματος και οι αιτίες πρέπει και αναζητούνται σε μεταβολές των περιβαλλοντικών συνθηκών.
Όταν ο ένας γονέας είναι αλλεργικός τότε η πιθανότητα του να γεννηθεί παιδί που θα εμφανίσει αλλεργική νόσο είναι περίπου 25-30% (λίγο μεγαλύτερη από του γενικού πληθυσμού), όταν είναι και οι δύο γονείς αλλεργικοί τότε η πιθανότητα υπερβαίνει το 50% και στη περίπτωση που πάσχουν και οι δύο γονείς από την ίδια αλλεργική νόσο, τότε η πιθανότητα ξεπερνά το 65%.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κληρονομική προδιάθεση (ευεπιφορότητα) κληρονομείται με σύνθετο τρόπο και το περιβάλλον είναι που παρεμβαίνει ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ στην εκδήλωση ή όχι της αλλεργικής νόσου.
Πολλοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση των αλλεργικών παθήσεων. Στους παράγοντες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των άλλων: η υπόθεση της «υγιεινής», η ενδο- και εξω-οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση, ο τόπος διαμονής (αστικός-αγροτικός), ο μητρικός θηλασμός, οι τροφές, οι «σύγχρονες» κατοικίες και ο χρόνος που ζούμε σε αυτές, η έντονη ψυχο - κοινωνική επιβάρυνση (stress) του σημερινού ατόμου και αρκετοί άλλοι.
Η υπόθεση της «υγιεινής» ξεκίνησε από το τέλος της δεκαετίας του '80 και με λίγα λόγια υποστηρίζει ότι το σημερινό παιδί που έχει μειωμένες πιθανότητες μικροβιακών λοιμώξεων τα πρώτα χρόνια της ζωής του (λόγω της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου), έχει αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει αλλεργία επειδή το ανοσιακό του σύστημα «εκπαιδεύεται» (μαθαίνει) να αντιδρά με «αλλεργικό τρόπο», να παράγει δηλαδή IgE αντισώματα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Αν με την πρόληψη δεν επιτυγχάνεται το άριστο επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε χρειάζεται συμπτωματική φαρμακοθεραπεία. Ανακούφιση από τα συμπτώματα προσφέρουν τα αντιισταμινικά φάρμακα ( δισκία καταπινώμενα) , καθώς επίσης και ρινικά σπρέι, κολλύρια, και βρογχοδιασταλτικά . Τα αντιισταμινικά, ειδικά τα παλαιότερα, ενώ είναι πολύ ισχυρά, προκαλούν παρενέργειες όπως υπνηλία ή καταστολή, που έχει αντίκτυπο στη δουλειά και στο σχολείο. Διάφορα εισπνεόμενα φάρμακα καταστέλλουν τα συμπτώματα της αναπνευστικής αλλεργίας (ρινίτιδα, άσθμα). Πιο πρόσφατα έχει εισαχθεί στη φαρμακοθεραπεία του άσθματος και της ρινίτιδας μια νέα κατηγορία φαρμάκων, τα αντιλευκοτριενικά, με αντιφλεγμονώδη δράση.
Αρχικά ο αλλεργιολόγος χορήγει αντισταμινικό, κάποιο ρινικό σπρέι, κολλύριο για την φαγούρα στα μάτια και αν υπάρχουν συμπτώματα άσθματος εισπνεόμενο φάρμακο. Συνήθως αν δεν συνυπάρχει άσθμα ένα αντισταμινικό χαπάκι αρκεί.
Φαίνεται πολύ απλό αλλά δεν είναι....
Η αλλεργία σε πολλές περιπτώσεις έχει προοδευτικώς επιδεινούμενη εξέλιξη. Μια ρινίτιδα μπορεί να γίνει και άσθμα. Κάποιος αλλεργικός ασθενής (ειδικά στις μικρότερες ηλικίες) από ένα αλλεργιογόνο μπορεί να αναπτύξει ευαισθησία σε περισσότερα!!!
Αν τα παραπάνω μέτρα δεν είναι επαρκή για την αντιμετώπιση της αλλεργίας, καταφεύγουμε στις νεότερες μεθόδους θεραπείας. Αυτές βασίζονται στον ανοσολογικό μηχανισμό της αλλεργίας και είναι: η χορήγηση ειδικών αντισωμάτων κατά της ανοσοσφαιρίνης Ε ή, πιο ριζικά, η ανοσοποίηση (απευαισθητοποίηση). Η αποτελεσματικότητα της σύγχρονης θεραπείας είναι πολύ ικανοποιητική.

Η μόνη αιτιολογική θεραπεία που μπορεί να μας απαλλάξει από τα συμπτώματα να σταματήσει την εξέλιξη της ρινίτιδας σε άσθμα αλλά και να προλάβει νέες ευαισθητοποιήσεις είναι μόνο η ανοσοθεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου