-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία

Χρόνια μυελογενής λευχαιμία (ή «χρόνια κοκκιοκυτταρική λευχαιμία») λέγεται ένα ασυνήθιστο είδος καρκίνου των κυττάρων του αίματος, που χαρακτηρίζεται από εμμένουσα αύξηση στον αριθμό των κοκκιοκυττάρων, σπληνομεγαλία και μια συγκεκριμένη κυτταρογενετική ανωμαλία -το χρωμόσωμα Philadelphia- στον μυελό των οστών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ασθενών. Διαφέρει από την οξεία μυελογενή λευχαιμία ως προς το χρόνο εξέλιξής της, που είναι βραδύτερος, ενώ η πορεία της νόσου έχει τρεις φάσεις: μία χρόνια, στην οποία ο αριθμός των κυττάρων του αίματος ελέγχεται σχετικά εύκολα με φάρμακα, μια επιταχυνόμενη φάση στην οποία ο αριθμός των κοκκιοκυττάρων ανθίσταται στη χημειοθεραπεία, και μια βλαστική φάση η οποία προσομοιάζει με την οξεία λευχαιμία. Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία επηρεάζει 1 ή 2 άτομα ανά 100.000, συνήθως ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και εμφανίζεται σπάνια στα παιδιά, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

ΑΙΤΙΑ
Τα ανθρώπινα κύτταρα περιέχουν συνήθως 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων. Αυτά τα χρωμοσώματα συνθέτουν το DNA, που περιέχει τα γονίδια, που με τη σειρά τους ελέγχουν τα κύτταρα στο σώμα. Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία οφείλεται σε μια άγνωστης αιτίας ανταλλαγή γενετικού υλικού μεταξύ των χρωμοσωμάτων 9 και 22, που δημιουργεί ένα πολύ «μικρό» χρωμόσωμα 22 και ένα «υπερμεγέθες» χρωμόσωμα 9.
Το εξαιρετικά μικρό χρωμόσωμα 22 ονομάζεται χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας (από την πόλη όπου ανακαλύφθηκε). Το χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας εντοπίζεται στα κύτταρα του αίματος στο 90% των ατόμων με χρόνια μυελογενή λευχαιμία. Σε δεύτερη φάση, το μη φυσιολογικό χρωμόσωμα δημιουργεί ένα νέο γονίδιο. Γονίδια από το χρωμόσωμα 9 συνδυάζονται με γονίδια από το χρωμόσωμα 22 και δημιουργούν ένα νέο γονίδιο που ονομάζεται BCR-ABL. Το γονίδιο BCR-ABL δίνει στο ανώμαλο αυτό κύτταρο την οδηγία να παράγει πολύ μεγάλες ποσότητες από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κινάση της τυροσίνης. Τέλος, η κινάση της τυροσίνης προάγει τον καρκίνο, επιτρέποντας σε ορισμένα κύτταρα του αίματος να αυξάνονται εκτός ελέγχου. Τρίτον, η κινάση τυροσίνης που προκαλείται από το γονίδιο BCR-ABL προκαλεί την παραγωγή πάρα πολλών λευκών αιμοσφαιρίων, από τα οποία τα περισσότερα ή όλα περιέχουν το ανώμαλο χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας. Τέλος, τα άρρωστα λευκοκύτταρα, δεν πεθαίνουν, αλλά συσσωρεύονται σε τεράστιους αριθμούς, παραγκωνίζοντας υγιή κύτταρα του αίματος και καταστρέφοντας τον μυελό των οστών.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ενδείξεις και συμπτώματα της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:
Εύκολη αιμορραγία
Αίσθημα κατάπτωσης ή κούραση
Πυρετό
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Απώλεια της όρεξης
Πόνο ή αίσθηση πληρότητας κάτω από τα αριστερά πλευρά
Χλωμό δέρμα
Νυχτερινές εφιδρώσεις

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Στις περισσότερες περιπτώσεις χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθούν όλα τα άρρωστα κύτταρα, αλλά η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη μια μακροχρόνια ύφεση της νόσου, στοχεύοντας, αν όχι στην εξάλειψη, στη μείωση των κυττάρων του αίματος που περιέχουν το παθολογικό γονίδιο BCR-ABL που προκαλεί την υπεραφθονία των νοσούντων κυττάρων του αίματος.
Στοχευμένα φάρμακα. Η θεραπεία με στοχευμένα φάρμακα είναι η πρώτη προσέγγιση για τους περισσότερους ανθρώπου που διαγιγνώσκονται με χρόνια μυελογενή λευχαιμία. Πρόκειται για φάρμακα που επιτίθενται στον καρκίνο, εστιάζοντας στην πρωτεΐνη κινάση τυροσίνης, που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Εάν η ασθένεια δεν ανταποκρίνεται ή γίνεται ανθεκτική στο πρώτο στοχευμένο φάρμακο, οι γιατροί μπορούν να εξετάσουν άλλα στοχευμένα φάρμακα ή άλλες θεραπείες.
Μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Η μοναδική ευκαιρία για μια οριστική θεραπεία της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας είναι η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων του αίματος (μεταμόσχευση μυελού των οστών). Ωστόσο, επειδή ως θεραπεία εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και φέρει υψηλά ποσοστά σοβαρών επιπλοκών, συνήθως συστήνεται στους ασθενείς σε ένα δεύτερο στάδιο, μετά την αποτυχή έκβαση άλλων θεραπειών.
Χημειοθεραπεία. Συνήθως συνδυάζεται με άλλες θεραπείες.

Βιολογικές θεραπείες. Οι βιολογικές θεραπείες αξιοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου