-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Ατρησία Δωδεκαδάκτυλου

Ο δωδεκάδακτυλος είναι το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου, μήκους 25 εκατοστών και σχήματος “C”, που βρίσκεται μετά το στομάχι και είναι το μέρος όπου λαμβάνει χώρα η χημική πέψη της τροφής. Η ατρησία του δωδεκαδάκτυλου είναι ένα φάσμα ανωμαλιών του που εντοπίζεται σε νεογνά και βρέφη και εμποδίζει την προώθηση του εντερικού περιεχομένου στο υπόλοιπο έντερο. Σε υγιή βρέφη, το έντερο είναι συνεχές από την αρχή έως το τέλος. Σε βρέφη με δωδεκαδακτυλική ατρησία, ένα τμήμα του δωδεκαδακτύλου είναι αποκλεισμένο, με αποτέλεσμα τη διόγκωση τμήματος του δωδεκαδάκτυλου όπου συσσωρεύεται το εντερικό περιεχόμενο, αποτέλεσμα της πέψης, και τη μη διέλευση της τροφής ή του αέρα περιφερικά. Υπάρχουν τρεις τύποι δωδεκαδακτυλικής ατρησίας:
Ο πρώτος, που είναι και ο συχνότερος (92% των περιπτώσεων) είναι ο σχηματισμός μιας μεμβράνης (διάφραγμα δωδεκαδάκτυλου) από βλεννογόνο, η οποία εμποδίζει το εντερικό περιεχόμενο να «κατέβει» στον υπόλοιπο δωδεκαδάκτυλο, χωρίς να υπάρχει άλλη ανωμαλία στο μυελικό τοίχωμα.
Ο δεύτερος τύπος περιλαμβάνει δύο άτρητα κολομβώματα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με μία κοντή ινώδη χορδή
Ο τρίτος τύπος είναι η περίπτωση κατά την οποία υπάρχει πλήρης αποσύνδεση του δωδεκαδάκτυλου με το υπόλοιπο λεπτό έντερο.

ΑΙΤΙΑ

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκαλεί την ατρησία δωδεκαδάκτυλου, καθώς πρόκειται για ανωμαλία που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της κύησης, και εντοπίζεται χρονικά μεταξύ της 8ης και 10ης εβδομάδα αυτής. Το πιθανότερο είναι ότι η ατρησία σχετίζεται με την αδυναμία επαναυλοποίησης (σχηματισμού του αυλού του εντέρου) μετά τη φάση της συμπαγούς χορδής του παχέος εντέρου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το βασικό σύμπτωμα είναι οι έμετοι, λίγες ώρες μετά τη γέννηση. Αυτοί μπορεί να είναι χολώδεις ή μη, διαλείποντες ή συνεχόμενοι (εξαρτάται από τον τύπο της ατρησίας). Επίσης, η αδυναμία σίτισης χωρίς διάταση της κοιλιάς ή του επιγαστρίου είναι ακόμη ένα σύμπτωμα. Αν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, το νεογνό θα έχει σύντομα συμπτώματα αφυδάτωσης και ηλεκτρολυτικών διαταραχών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία είναι χειρουργική, διαφέρει ωστόσο η μέθοδος που ακολουθείται, αναλόγως του τύπου ατρησίας που εμφανίζει το βρέφος, ενώ στα πολύ πρόωρα νεογνά εφαρμόζεται για λίγες εβδομάδες συντηρητική θεραπεία με σίτιση μέσω νηστιδοστομίας ή ολική παρεντερική διατροφή. Επιβάλλεται επίσης μία προεγχειρητική φροντίδα για την ενυδάτωση του βρέφους και τη ρύθμιση των ηλεκτρολυτών. Οι εγχειρήσεις δωδεκαδακτύλου περιλαμβάνουν:
δωδεκαδακτυλο-νηστιδο αναστόμωση
δωδεκαδακτυλο-δωδεκαδακτυλική αναστόμωση
αφαίρεση διαφράγματος
Μυοσκελετικές ανωμαλίες (36%)
Τέλος, συχνά προηγείται της εγχείρησης έλεγχος για τυχόν συνυπάρχουσες ανωμαλίες, όπως:
Άλλες ανωμαλίες του πεπτικού σωλήνα (26%)
Σύνδρομο Down (23%)
Συγγενείς καρδιοπάθειες (20%)

Ανωμαλίες ουροποιοενετικού συστήματος (8%)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου