-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

Πέντε χτυπητές απόπειρες να ξαναγραφεί η Ιστορία_τελευταία ανάρτηση

Ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος και η σκλαβιά
Ρώτα όποιον άνθρωπο στη Δύση θες γιατί έγινε ο εμφύλιος πόλεμος των ΗΠΑ και η απάντηση θα είναι σταθερά η ίδια: η χώρα σπαράχθηκε για την αποτίναξη ή τη διατήρηση της δουλείας. Αν βέβαια απευθύνεις την ερώτηση στον αμερικανικό Νότο, τότε η απάντηση θα είναι σαφώς διαφορετική, μιας και εκεί τα παιδιά διδάσκονται στα σχολεία ακόμα και σήμερα ότι ο εμφύλιος έγινε για τα δικαιώματα των πολιτειών αλλά και το συνταγματικό Δίκαιο!
Το 2011 πανεθνική έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι το μισό ποσοστό του δείγματος πίστευε ακράδαντα ότι ο πόλεμος έλαβε χώρα για μικρές διαφοροποιήσεις στο Σύνταγμα, για μια σειρά από νομικά τερτίπια δηλαδή, παρά το γεγονός ότι όλοι είχαν ακούσει για τους πύρινους λόγους του Λίνκολν κατά της δουλείας αλλά και για το γεγονός ότι η σκλαβιά είχε χωρίσει τη χώρα στα δύο. Μεγάλη δουλειά έκαναν εδώ οι λεγόμενες Ηνωμένες Κόρες της Συνομοσπονδίας, μια γυναικεία ένωση του Νότου που ιδρύθηκε το 1894 για να προπαγανδίσει τις αρετές της Συνομοσπονδίας οργώνοντας τη χώρα για να πληροφορήσει τον λαό για τους λόγους που ο «στρατιώτης της Συνομοσπονδίας είναι ο πιο μεγαλοπρεπής της Ιστορίας».
Αυτή λοιπόν η ένωση προσπάθησε να ξαναγράψει την Ιστορία και εκ του αποτελέσματος, μάλλον τα κατάφερε. Στο πόνημα που είχε ο δραστήριος γυναικείος όμιλος «ευαγγέλιο» και μοίραζε όπου κι αν πήγαινε, με τίτλο «Οι αλήθειες της Ιστορίας», αποκαλύπτονταν τα ψεύδη των εμφατικών διακηρύξεων του Λίνκολν, το σχέδιο του Νότου να απελευθερώσει τους σκλάβους(!), αλλά και ο πραγματικός ρόλος της Κου Κλουξ Κλαν ως ειρηνοποιού δύναμης! Εννοείται ότι το βιβλίο γνώρισε μεγάλη απήχηση στις πολιτείες του Νότου και έθεσε εν αμφιβόλω την ιστορική γνώση που σπανίως διδάσκονταν στα σχολεία.

Η εκπαίδευση ήταν εξάλλου στη δικαιοδοσία κάθε πολιτείας για πάρα πολύ καιρό, κι έτσι τα σχολικά εγχειρίδια της Νότου ήταν γραμμένα ακόμα και από ιστορικούς που είχαν πολεμήσει στον εμφύλιο για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας! Κι έτσι ήταν κοινότατο τα φαινόμενο να παραγνωρίζεται και τελικά να ξεχνιέται στον Νότο ο πραγματικός λόγος του εμφυλίου, μιας και κάθε αναφορά στην αληθινή αιτία του πολέμου αντιμετωπιζόταν με καχυποψία και κοινωνική απομόνωση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου