-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Hπατομεγαλία

Η ηπατομεγαλία, όπως προδίδει και η ονομασία της, είναι η διόγκωση του ήπατος σε μέγεθος μεγαλύτερο του φυσιολογικού. Δεν πρόκειται για ασθένεια, αλλά για σύμπτωμα ή αντανακλαστική συνέπεια κάποια άλλης υποκείμενης πάθησης του οργανισμού. Το μη φυσιολογικό μέγεθος του ήπατος μπορεί να διαγνωσθεί με φυσική εξέταση και ψηλάφηση της περιοχής από γιατρό ενώ για την ακριβή μέτρηση της διόγκωσης αλλά και τον εντοπισμό της αιτίας της απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις. Ανάλογα με την ασθένεια που προκαλεί την ηπατομεγαλία, το ήπαρ μπορεί να είναι μαλακό ή σκληρό και μπορεί να ψηλαφούνται ακόμη και όγκοι σε αυτό. Εξετάσεις όπως μικροβιολογικές, απεικονιστικές αλλά και η βιοψία, δίνουν σαφείς απαντήσεις ως προς την βλάβη που τυχόν έχει επέλθει στο ήπαρ αλλά και την υποκείμενη ασθένεια που την προκάλεσε.

ΑΙΤΙΑ
Οι ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν την ανώμαλη διόγκωση του ήπατος είναι είτε μία μορφή καρκίνου, είτε κάποια βλάβη του ήπατος, είτε μία καρδιαγγειακή νόσος. Στην πρώτη κατηγορία συνήθως διαγιγνώσκεται καρκίνος του ήπατος, λέμφωμα, ή λευχαιμία, ή κάποια άλλη μορφή καρκίνου που έχει κάνει μετάσταση στο ήπαρ.

Στις βλάβες του ήπατος που μπορούν αντανακλαστικά να προκαλέσουν ηπατομεγαλία ανήκουν οι διάφορες μορφές ηπατίτιδας, η κίρρωση του ήπατος, η νόσος του Wilson, η αιμοχρωμάτωση, η νόσος του Gaucher, η αμυλοείδωση, μη καρκινικά αιμαγγειώματα ή αδενώματα του ήπατος, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος και η αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.
Τέλος, καρδιαγγειακές νόσοι που προκαλούν συνήθως ηπατομεγαλία είναι η απόφραξη των ηπατικών αρτηριών, η περικαρδίτιδα και η καρδιακή ανεπάρκεια.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η ηπατομεγαλία μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα, εκτός από τις περιπτώσεις που συνδέεται με κάποιο πρόβλημα του ήπατος. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ως συμπτώματα αναφέρονται συνήθως κοιλιακός πόνος, κούραση και αδυναμία, ίκτερος, ναυτία και έμετος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ηπατομεγαλία δεν αντιμετωπίζεται αυτοτελώς, αλλά αποκλειστικά με την αντιμετώπιση της υποκείμενης νόσου. Αν αυτή τεθεί υπό έλεγχο, είναι πιθανό η διόγκωση να υποχωρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου