-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Βρογχικό Άσθμα

Το βρογχικό άσθμα είναι μια διαταραχή του αναπνευστικού συστήματος. Δημιουργείται στένωση στους αεραγωγούς με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της φυσιολογικής ροής του αέρα, που οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή τους. Η φλεγμονή των βρόγχων μπορεί να οδηγήσει σε παροδικό ή πιο επίμονο βρογχόσπασμο σε μερικά παιδιά. Οφείλεται συνήθως σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, κυρίως ιώσεις, σε αλλεργιογόνα (τροφές, τρίχωμα ζώων, οικιακή σκόνη, γύρη, δέντρα κ.λπ.), σε ερεθιστικές ουσίες, όπως ο καπνός του τσιγάρου, αρώματα, λακ και χημικές ουσίες, σε κλιματικές αλλαγές (κρύο, υγρασία), σε έντονη άσκηση, σε συναισθηματικούς παράγοντες, ενώ εμφανίζεται πολύ συχνά τη νύχτα. Ενίοτε το παιδί έχει ιστορικό βρογχικού άσθματος, αλλεργίας, εκζέματος, ρινίτιδας ή ιγμορίτιδας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το παιδί εμφανίζει αναπνοή που σφυρίζει στην εκπνοή, βήχα, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και την άσκηση, δύσπνοια σαν να του κόβεται η ανάσα, πόνο στο στήθος και είναι ανήσυχο. Το ήπιο βρογχικό άσθμα μπορεί να εκδηλώνεται μόνο σαν δυσκολία στην αναπνοή μετά από άσκηση. Στο σοβαρό όμως άσθμα, η δύσπνοια εμφανίζεται σε ηρεμία, τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, η αναπνοή γίνεται πολύ γρήγορη, οι χτύποι της καρδιάς αυξάνονται και το σφύριγμα μπορεί να ακούγεται και στην εισπνοή και στην εκπνοή. Προκειμένου να μην κινδυνεύσει η υγεία του παιδιού, θα πρέπει να δοθεί πολύ γρήγορα θεραπεία, γιατί μπορεί να υπάρξει κόπωση των αναπνευστικών μυών ή το παιδί να γίνει «μπλε», αφού δεν μπορεί να πάρει οξυγόνο. Στα βρέφη, το βρογχικό άσθμα μπορεί να εκδηλώνεται απλώς σαν ανησυχία ή άρνηση λήψης τροφής. Προσοχή χρειάζεται από τους γονείς, καθώς πολλές φορές τα συμπτώματα ξεγελούν όσον αφορά στη βαρύτητα του άσθματος. Για παράδειγμα, σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις άσθματος, είναι δυνατόν να απουσιάζει το σφύριγμα στην αναπνοή. Συνεπώς, χρειάζεται ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση και ετοιμότητα, όταν βλέπουν ότι «το παιδί δεν είναι καλά».

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αντιμετώπιση μιας ήπιας κρίσης βρογχικού άσθματος μπορεί να γίνει με τη χορήγηση ενός εισπνεόμενου φαρμάκου της κατηγορίας των άμεσων β2 αγωνιστών, που προκαλούν βρογχοδιαστολή (το γνωστό στους περισσότερους γονείς ως Aerolin). Σε μέτριο άσθμα είναι απαραίτητη η εκτίμηση από τον παιδίατρο και στο πιο σοβαρό άσθμα μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο, προκειμένου να λάβει οξυγόνο, εισπνεόμενα φάρμακα, καθώς και ενδοφλέβια αγωγή, συνήθως με κορτιζόνη. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χορηγηθούν επιπλέον φάρμακα, που λειτουργούν βρογχοδιασταλτικά ή και ρυθμιστικά για το βρογχικό άσθμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου