-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Γάγγραινα

Η γάγγραινα προκαλείται όταν νεκρώσουν οι ιστοί λόγω διακοπής της αιμάτωσής τους, δηλαδή όταν αποφράσσονται οι αρτηρίες. Οι ιστοί ξηραίνονται και αποπίπτουν. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για βδομάδες ή και για μήνες. Η γάγγραινα μπορεί να είναι ξηρή ή υγρή και οφείλεται σε μόλυνση που οδηγεί σε οίδημα.

ΑΙΤΙΑ
Η γάγγραινα προκαλείται λόγω της μη αιμάτωσης της ισχαιμικής περιοχής που οδηγείται σταδιακά στη νέκρωσή της. Η ξηρή γάγγραινα δεν οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη. Η φλεγμονή που οδηγεί σε γάγγραινα μπορεί να προκληθεί μετά από κάποιο τραύμα ή κάκωση ή κρυοπάγημα, ενώ μπορεί να αποτελέσει και συνέπεια του σακχαρώδους διαβήτη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Στα αρχικά στάδια ο ασθενής δεν πονά, ενώ το νεκρωμένο δέρμα και οι υποδόριοι ιστοί γίνονται μελανοί και ατροφούν. Η νέκρωση σιγά- σιγά επεκτείνεται κεντρικά. Παράγοντες που μπορούν να την προκαλέσουν και καθιστούν ευκολότερη τη διάγνωσή της είναι:
ο σακχαρώδης διαβήτης
η αρτηριοσκλήρυνση
η θρόμβωση
η εμβολή
το κρυοπάγημα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η περίθαλψη των πασχόντων από γάγγραινα είναι κοινή για την υγρή και ξηρή γάγγραινα. Θα πρέπει να βελτιωθεί εγκαίρως η κυκλοφορία στην ισχαιμική περιοχή, αφαιρώντας τους νεκρωμένους ιστούς. Οι ηλικιωμένοι διαβητικοί με αγγειακές νόσους είναι πιθανό να νιώσουν πόνο. Η διάγνωση της ασθένειας γίνεται μόνο οπτικά/ εμπειρικά, γι΄αυτό το λόγο ο γιατρός πρέπει να εξετάζει τα πόδια του διαβητικού ασθενούς σε κάθε ιατρική επίσκεψη. Σε περίπτωση που διαγνωστεί λοίμωξη των ιστών χορηγείται αντιβιοτική αγωγή, ώστε να προληφθεί η δημιουργία υγρής γάγγραινας, η οποία θεωρείται πιο επικίνδυνη. Όταν διαγνωστεί η τελευταία, είναι σχεδόν αναπόφευκτος ο ακρωτηριασμός του πάσχοντος μέλους, καθώς και μέρος υγιών γειτονικών ιστών. Το μέλος το οποίο πάσχει θα πρέπει να διατηρηθεί καθαρό και ξηρό και να προστατευθεί από τυχόν μολύνσεις ή λοιμώξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου