-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Βρυγμός

Ο βρυγμός είναι μία μη φυσιολογική συνήθεια, που γίνεται χωρίς την θέλησή μας και την επαναλαμβάνουμε (με ενδιάμεσα διαλείμματα) συνήθως κατά τον ύπνο, με κύριο χαρακτηριστικό το τρίξιμο των δοντιών.

ΑΙΤΙΑ
Ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας του βρυγμού είναι το stress. Το γιατί το άγχος διαλέγει να εκδηλωθεί στο στόμα μέσω του βρυγμού είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό αν σκεφθούμε ότι το στόμα είναι το πρώτο μέσο λήψης της τροφής και ανίχνευσης του περιβάλλοντος και σε περιόδους ψυχικών εντάσεων έχουμε άμεσες εκδηλώσεις όπως το κάπνισμα, το μάσημα της τσίχλας, το δάγκωμα σκληρών αντικειμένων (π.χ. στυλό). Αλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι η συγκλεισιακή δυσαρμονία, δηλαδή να μη "κλείνει" σωστά το στόμα μας είτε λόγω έλλειψης δοντιών είτε από λάθος σφραγίσματα ή κακές προσθετικές εργασίες. Στην παρουσία του βρυγμού παίζει κάποιο ρόλο και η κληρονομική προδιάθεση.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο βρυγμός είναι ένα σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο στον γενικό πληθυσμό(5 μέ 20%). Δεν δείχνει προτίμηση σε κάποιο φύλο, δημιουργώντας προβλήματα σε άνδρες και γυναίκες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο γιατρός θα μας χορηγήσει παυσίπονα και μυοχαλαρωτικά και θα μας συστήσει να μειώσουμε το άγχος. Κατόπιν αφού ελέγξει τον τρόπο που κλείνει το στόμα μας και πιθανώς επέμβει για να εξισορροπήσει την σύγκλειση μας, ανάλογα με την κλινική εκτίμηση που θα κάνει, μπορεί να προχωρήσει στη κατασκευή νάρθηκα σύγκλεισης, αν το κρίνει απαραίτητο. Θα πάρει ένα αποτύπωμα του στόματος μας και με την συνεργασία του οδοντοτεχνίτη, θα κατασκευάσει ένα μικρό διαφανές μασελάκι που καλύπτει συνήθως τα δόντια της άνω γνάθου. Ο νάρθηκας σύγκλεισης φοριέται κυρίως τις νύχτες, αλλά σε έντονα προβλήματα και κάποιες ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας, από λίγες εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες. Είναι ένα μέσο που ανακουφίζει από τα συμπτώματα, χαλαρώνει τους μύες, σταθεροποιεί το κλείσιμο του στόματος, ξεκουράζει τις αρθρώσεις και παρεμποδίζει την αποτριβή των δοντιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου