-->Νέες φωτογραφίες από αγώνες του Διαγόρα για το 2016-2017 --> Στην ετικέτα ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ, έχει προστεθεί η ενότητα ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ, όπου και μπορείτε να βρείτε όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο που είναι σχετικά με το χωριό μας. -->Το kerkinitoday, είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα ενός "άλλου" κόσμου από την καρδιά της Κερκίνης -->

Κυριακή, 4 Ιουνίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Βλεννοκύστεις

ΑΙΤΙΑ
Η κύρια αιτία σχηματισμού της βλεννοκύστης είναι ο τραυματισμός κάποιου μικρού σιελογόνου αδένα και κυρίως του αγωγού του (παραδείγματος χάρη από δάγκωμα), με αποτέλεσμα το σάλιο να ρέει στους γύρω μαλακούς ιστούς. Στην συνέχεια ο οργανισμός περιβάλλει το σάλιο αυτό με μια μεμβράνη (κάψα) και έτσι δημιουργείται η κύστη. Μερικές φορές το σάλιο αντι να ρέει στους γύρω ιστούς μαζεύεται μέσα στον αδένα με αποτέλεσμα αυτός να διογκώνεται και κατά αυτόν τον τρόπο να δημιουργείται η κύστη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Οι βλεννοκύστεις σχηματίζονται συνήθως στην εσωτερική επιφάνεια (βλεννογόνο)των χειλέων – ιδίως του κάτω χείλους απέναντι από τον κυνόδοντα, των παρειών, του εδάφους του στόματος, στην κάτω επιφάνεια της γλώσσας και στην υπερώα. Πιέζονται εύκολα, έχουν σχήμα σφαιρικό, μέγεθος από μπιζέλι έως φουντούκι και χρώμα ελαφρώς γαλαζωπό ή κίτρινο. Δεν προκαλούν συμπτώματα, σχηματίζονται γρήγορα ανακαλύπτονται τυχαία και συχνά σπάνε μόνες τους για να ξανασχηματιστούν μετά από λίγο διάστημα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η διάγνωση στηρίζεται στην κλινική εικόνα.

Η χειρουργική αφαίρεση του υπεύθυνου αδενίσκου είναι η θεραπεία επιλογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου