-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Μύθοι και θρύλοι της Ελλάδας

Η νεράιδα των Τρικάλων

Στο βουνό πήγαιναν όλοι οι βοσκοί με τα ζώα τους. Ένα βράδυ, ένας νεαρός βοσκός έμεινε εκεί. Στην προσπάθειά του να κοιμηθεί, ξύπνησε από τις φωνές και τα τραγούδια κοριτσιών με μελωδικές φωνές! Μην μπορώντας να κοιμηθεί πήγε κρυφά να κατασκοπεύσει τι γινόταν. Κρυμμένος πίσω από ένα βραχάκι είδε πολλές πανέμορφες νεαρές να χορεύουν, να γελούν και να είναι ξέγνοιαστες!
Γυρνώντας στο σπίτι του το πρωί δεν μπορούσε να βγάλει απ’ το μυαλό του μία από τις κοπέλες, που παρατηρούσε όλο το βράδυ! Έτσι, πήγε στη μητέρα του τής είπε τι συνέβη, και ότι ήθελε, αυτή η μία να μείνει για πάντα, κοντά του! Η μητέρα του τού είπε να πάει να την βρει, χωρίς, εκείνη, να τον καταλάβει, να της πάρει το μαντίλι και εκείνη θα έμενε για πάντα κοντά του! Όμως, τον πρόσταξε να μην της το δώσει ποτέ, ό,τι και να του λέει!

 Έτσι κι’ έκανε. Πήγε το ίδιο βράδυ κι έκανε κατά λέξη όλα όσα τού είπε η μητέρα του και όντως, η κοπέλα έμεινε κοντά του. Τα χρόνια περνούσαν και παρά τα παρακάλια της όμορφης νεαρής, ο βοσκός δεν της έδινε το μαντίλι! Μέχρι την στιγμή που έκαναν ένα παιδί. Μετά την γέννηση του παιδιού τους, η κοπέλα ζήτησε ξανά το μαντίλι της, εφ’ όσον, πιά, δεν θα μπορούσε να πάει πουθενά, λόγω του παιδιού τους.

Ο βοσκός την έβαλε να υποσχεθεί, τρεις φορές, γι’ αυτό κι έπειτα της το έδωσε πίσω. Μόλις πήρε η νεαρή το αγαπημένο της μαντίλι, εξαφανίστηκε! Κάθε βράδυ, ο βοσκός την άκουγε που έμπαινε κρυφά από το παράθυρο, θήλαζε το παιδί της και του έβαζε καθαρά ρούχα! Για ακόμη μία φορά, ο νεαρός ζήτησε την βοήθεια της μητέρας του. Τότε, εκείνη του είπε να κάνει την ίδια, ακριβώς, διαδικασία, μόνο που αυτή την φορά να κάψει την μαντίλα! Και όπως ήταν φυσικό, το έκανε. 
Η γυναίκα πια μέσα στην δυστυχία της, καθώς έβλεπε τις αδερφές της να απομακρύνονται και να χάνονται, πήγε στη μέση της πλατείας, τραγούδησε ένα αρχαίο τραγούδι των νεράιδων, και ξεψύχησε! Στο σημείο εκείνο, φύτρωσε ένα πλατάνι το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα. Το χωρίο ονομάστηκε, από τότε: «Νεράιδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου