-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Γαλακτόρροια

Γαλακτόρροια ονομάζεται η μη φυσιολογική έκκριση γάλακτος από τους μαστούς. Δεν πρόκειται για ασθένεια, αλλά για σύμπτωμα κάποιου ορμονικού ή άλλου προβλήματος. Συμβαίνει συχνότερα στις γυναίκες, αλλά δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και σε άνδρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συνδέεται με κάποια κακοήθεια και δεν είναι ανησυχητική, ενώ μπορεί να σταματήσει και χωρίς φαρμακευτική αγωγή.
Η διάγνωση όμως της υποκείμενης ασθένειας είναι δύσκολη, λόγω της πληθώρας των αιτιών που μπορεί να προκαλέσουν γαλακτόρροια. Γι’ αυτό γίνεται ένας συνδυασμός εξετάσεων αίματος, για τον έλεγχο των επιπέδων της ορμόνης προλακτίνης -μίας εργαστηριακής εξέτασης επί του εκκρινόμενου γάλακτος- ώστε να διακριβωθεί αν περιέχονται ίχνη λίπους σε αυτό, και απεικονιστικών εξετάσεων, δηλαδή μαστογραφίας και μαγνητικής τομογραφίας, ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση των μαστών. Όταν η ασθενής είναι γυναίκα, γίνεται και τεστ εγκυμοσύνης, αφού αν πράγματι βγει θετικό το τεστ, τότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό.
Γαλακτόρροια μπορεί να παρατηρηθεί και σε νεογέννητα βρέφη, οφειλόμενη στη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων οιστρογόνων από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΑΙΤΙΑ
Στις περισσότερες περιπτώσεις η γαλακτόρροια οφείλεται σε υψηλά επίπεδα προλακτίνης, μίας ορμόνης που παράγεται στην υπόφυση του εγκεφάλου, και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γάλακτος στους μαστούς, όταν η γυναίκα θηλάζει. Ορισμένες φορές ωστόσο, η γαλακτόρροια δε συνδέεται με την προλακτίνη και δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια σαφή αιτία, παρά μόνο στην υπερευαισθησία του οργανισμού στη συγκεκριμένη ορμόνη. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις γίνεται λόγος για ιδιοπαθή γαλακτόρροια. Οι συνήθεις, πάντως αιτίες που επηρεάζουν την παραγωγή ή την ποσότητα προλακτίνης στο αίμα είναι:
Μακροχρόνια λήψη φαρμάκων που περιέχουν ορμόνες, όπως των αντισυλληπτικών
Χρήση ναρκωτικών, ιδίως κοκαΐνης
Αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωτικά και ηρεμιστικά φάρμακα
Διαταραχές της υπόφυσης, όπως το προλακτίνωμα
Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (π.χ. υποθυρεοειδισμός)
Χρόνια νεφροπάθεια
Η υπερβολική διέγερση του μαστού και των θηλών, είτε λόγω σεξουαλικής ή αθλητικής δραστηριότητας, είτε λόγω της απλής τριβής με τα ρούχα, μπορεί επίσης να προκαλέσει γαλακτόρροια. Το ίδιο και η ύπαρξη κάποιας κύστεως στην περιοχή κάτω από το σκούρο δέρμα της θηλής, ή η βλάβη και υπερευαισθησία των μαστών λόγω κάποιας χειρουργικής επέμβασης.
Η γαλακτόρροια που παρουσιάζεται στους άνδρες οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, και συνήθως συνδυάζεται με την ανάπτυξη γυναικομαστίας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η γαλακτόρροια εκδηλώνεται με την τακτική έκκριση γάλακτος ή υγρού που περιέχει ίχνη γάλακτος (όχι όμως αίματος) από τη θηλή ή και τις δύο θηλές. Η έκκριση γίνεται είτε με είτε χωρίς την άσκηση πίεσης στους μαστούς. Άλλα συμπτώματα αποτελούν οι συχνοί πονοκέφαλοι και τα προβλήματα όρασης, που μαρτυρούν δυσλειτουργία της υπόφυσης και αυξημένα επίπεδα προλακτίνης. Οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν και προβλήματα στην έμμηνο ρύση, που γίνεται ακανόνιστη λόγω της ορμονικής διαταραχής.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Εφόσον η γαλακτόρροια δεν είναι ασθένεια αλλά σύμπτωμα κάποιας ενυπάρχουσας διαταραχής, η αντιμετώπισή της εξαρτάται από την αντιμετώπιση του προβλήματος που την προκαλεί. Αν οφείλεται σε δυσλειτουργία της υπόφυσης και σε αυξημένα επίπεδα προλακτίνης, ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή για την ρύθμιση της ορμόνης στο αίμα. Αν σχετίζεται με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και πάλι πρέπει να ρυθμιστεί η εύρυθμη παραγωγή ορμονών από αυτών ώστε να διακοπεί η γαλακτόρροια. Οι περιπτώσεις ιδιοπαθούς γαλακτόρροιας, όπου η αιτία της δεν είναι γνωστή, είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν, το πρόβλημα όμως μπορεί κάποια στιγμή να υποχωρήσει από μόνο του.

Οι άντρες με γαλακτόρροια ακολουθούν ορμονικές θεραπείες για αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης. Αν, τέλος, κάποιος όγκος ή κύστη στο μαστό προκαλεί τη γαλακτόρροια, τότε ίσως θα πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά για να απαλλαγεί ο ασθενής από αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου