Το νέο KerkiniToday είναι γεγονός, με λιγότερες αναρτήσεις αλλά σχετικές σχεδόν όλες με τον τόπο μας -->Αναζητήστε το Σαββατοκύριακο την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με την μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση για την προσπάθεια μας. -->

Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Δάγγειος Πυρετός

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια νόσος που προκαλείται από τους ιούς DEN-1, DEN-2, DEN-3 ή DEN-4. Οι ιοί μεταδίδονται στον άνθρωπο από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Υπολογίζεται ότι οι περιπτώσεις δάγκειου πυρετού, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέρχονται στις 100 εκατομμύρια το χρόνο. Η σοβαρή μορφή της νόσου, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρος, ονομάζεται δάγκειος αιμορραγικός πυρετός. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του δάγκειου αιμορραγικού πυρετού μειώνουν τη θνησιμότητα σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα κυριότερα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού, τα οποία εκδηλώνονται πιο ήπια στα μικρότερα παιδιά από ότι στα μεγαλύτερα και στους ενήλικες είναι τα εξής:
 1. υψηλός πυρετός, οξύς πονοκέφαλος
 2. πόνος στη μέση, πόνος στις αρθρώσεις
 3. ναυτία, εμετός
 4. πόνος στα μάτια
 5. εξανθήματα
Τα συμπτώματα του αιμορραγικού πυρετού μπορεί να είναι τα εξής:
 1. πυρετός (διάρκειας από 2 έως 7 ημέρες), πονοκέφαλος
 2. ναυτία, εμετός, πόνος στην κοιλιακή χώρα
 3. μωλωπισμός του δέρματος, δερματική αιμορραγία
 4. αιμορραγία από τη μύτη και τα ούλα και τα αυτιά
 5. εσωτερική αιμορραγία
 6. αιμορραγικό σοκ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της λοίμωξης από δάγκειο πυρετό. Όσοι πάσχουν από δάγκειο, πρέπει να χρησιμοποιούν αναλγητικά με ακεταμινοφαίνη και να αποφεύγουν τα σκευάσματα που περιέχουν ασπιρίνη. Επίσης, πρέπει να ξεκουράζονται, να καταναλώνουν άφθονα υγρά και να συμβουλεύονται κάποιο γιατρό.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για το δάγκειο πυρετό περιορίζει τα προληπτικά μέτρα, τα οποία μπορεί να είναι τα εξής:

 1. έγκαιρη πληροφόρηση από τους αρμόδιους φορείς και ευρεία χρήση εντομοκτόνων (χημικών προνυμφοκτόνων και ενηλικοκτόνων)
 2. καταστροφή των πιθανών σημείων που γεννά το κουνούπι Aedes aegypti τα αυγά του και κυρίως των τεχνητών ταμιευτήρων νερού
 3. άδειασμα και απολύμανση των διαφόρων αντικειμένων που χρησιμοποιούνται για τη συγκέντρωση νερού (π.χ. πλαστικά δοχεία, βαρέλια, κουβάδες, βάζα ή πιθάρια)
 4. προστασία των εσωτερικών χώρων με σίτες σε παράθυρα και πόρτες
 5. επάλειψη του ακάλυπτου δέρματος με εντομοαπωθητικά που περιέχουν ως συστατικό το DEET σε διάλυση 20%-30%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου