-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Γαστροπάρεση

Η γαστροπάρεση είναι μία πάθηση που σχετίζεται με το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο ρυθμίζει την πέψη. Το πνευμονογαστρικό νεύρο ενεργοποιεί τους μύες του στομάχου, οι οποίοι συσπώνται έντονα, ωθώντας την τροφή στην πεπτική οδό. Σε περιπτώσεις γαστροπάρεσης, όπου υφίσταται βλάβη σ’ αυτό το νεύρο, εμποδίζεται η σύσπαση των μυών του στομάχου, με αποτέλεσμα να μην εκκενώνεται σωστά το στομάχι, επηρεάζοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και προκαλώντας ναυτία και έμετο. Εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως μπορεί να εμφανίσει σοβαρότερες επιπλοκές, κυρίως λόγω της υπερβολικής συγκέντρωσης μικροβίων στο στομάχι. Η γαστροπάρεση μπορεί να διαγνωστεί με διάφορες εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα, γαστροσκόπηση, γαστρικό σπινθηρογράφημα, γαστρική μανομετρία, ηλεκτρογαστρογραφία.

ΑΙΤΙΑ
Η αιτία που προκαλεί γαστροπάρεση δεν είναι πάντα σαφής. Σχετίζεται πάντως, σε πολλές περιπτώσεις με τη βλάβη του πνευμονογαστρικού νεύρου που ελέγχει τους μύες του στομάχου. Παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία αυτού του νεύρου και κατ’ επέκταση των μυών του στομάχου είναι:
Διαβήτης
Χειρουργική επέμβαση στομάχου όπου προκλήθηκε βλάβη του νεύρου
Λοίμωξη
Νόσος του Πάρκινσον
Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα ναρκωτικά
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Υποθυρεοειδισμός
Αμυλοείδωση
Σκληρόδερμα
Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της γαστροπάρεσης περιλαμβάνουν:
Έμετο
Ναυτία
Αίσθημα κορεσμού και «φουσκώματος» με μικρή ποσότητα φαγητού
Μεταβολές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Η καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Απώλεια όρεξης
Απώλεια βάρους

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η αντιμετώπιση της γαστροπάρεσης έχει ποικίλες επιλογές, αναλόγως του μεγέθους του προβλήματος και της αιτίας που το προκαλεί. Επειδή η γαστροπάρεση οφείλεται συνήθως σε μία ενυπάρχουσα κατάσταση, για παράδειγμα στο διαβήτη, μία πρώτη προσέγγιση είναι η αντιμετώπιση της αιτίας που την προκαλεί, ώστε να μειωθούν αντανακλαστικά και τα συμπτώματα της γαστροπάρεσης. Άλλες μορφές θεραπείας της γαστροπάρεσης περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, αλλαγή της διατροφής ή και χειρουργική επέμβαση. Πιο συγκεκριμένα, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στοχεύουν είτε στη μείωση των συμπτωμάτων (πχ φάρμακα αντιεμετικά), είτε στην αντιμετώπιση του προβλήματος (πχ φάρμακα που ενδυναμώνουν τους μύες του στομάχου).

Δευτερευόντως, και ιδίως σε περιπτώσεις που δεν κρίνονται σοβαρές, υπάρχει και η επιλογή της θεραπείας, ή έστω μετριασμού της νόσου, μέσω της διατροφής. Η κατανάλωση σε μικρά και συχνά γεύματα, τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και φυτικές ίνες, η αποφυγή των ινωδών φρούτων και λαχανικών, όπως το πορτοκάλι και το μπρόκολο, η προτίμηση σε σούπες, υγρά και ιδίως το νερό, η ήπια άσκηση μετά το φαγητό, είναι μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της γαστροπάρεσης. Για όλα αυτά βέβαια, προϋποτίθεται η δυνατότητα κατανάλωσης τροφής σε στερεή ή έστω υγρή μορφή. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, όπου αυτό δεν είναι δυνατό, μπορεί να τοποθετηθεί παρεντερικά ένα σωληνάκι ώστε να διοχετεύονται από εκεί οι απαραίτητες ουσίες στον οργανισμό. Εάν οι ανωτέρω θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα, υπάρχει και η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης στο κατώτερο τμήμα του στομάχου, ώστε να διευκολύνεται η κένωση αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου