Το νέο KerkiniToday είναι γεγονός, με λιγότερες αναρτήσεις αλλά σχετικές σχεδόν όλες με τον τόπο μας -->Αναζητήστε το Σαββατοκύριακο την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με την μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση για την προσπάθεια μας. -->

Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Γαστρορραγία

Γαστρεντερική αιμορραγία (ή «γαστρορραγία») είναι ένα σύμπτωμα κάποιας διαταραχής στο πεπτικό σύστημα. Πρόκειται για αιμορραγία που προέρχεται από κάποιο τμήμα του γαστρεντερικού συστήματος, είτε το ανώτερο, είτε το κατώτερο που γίνεται αντιληπτή μέσω των κοπράνων ή του εμετού. Το επίπεδο αιμορραγίας κυμαίνεται από μέτρια έως απειλητική για τη ζωή.
Η διαταραχή αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Πάντως, το συνηθέστερο είναι να σχετίζεται με μία προϋπάρχουσα προβληματική κατάσταση ή ασθένεια, γι’ αυτό και είναι σκόπιμη η εύρεση και αντιμετώπιση αυτής, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας. Ανεξαρτήτως της σοβαρότητάς της δεν προκαλεί πάντοτε πόνο και γι’ αυτό ορισμένες φορές καθυστερεί σημαντικά η διάγνωσή της, ο τρόπος της οποίας εξαρτάται από το τμήμα του πεπτικού συστήματος απ’ όπου προέρχεται η αιμορραγία.

ΑΙΤΙΑ
Τα αίτια που προκαλούν τη γαστρεντερική αιμορραγία μπορεί να είναι, αναλόγως και του τμήματος του γαστρεντερικού συστήματος στο οποίο εμφανίζεται, από πολύ απλά, όπως ο τραυματισμός/σχίσιμο του πρωκτού ή αιμορροΐδες, έως αρκετά σοβαρά, αφού η αιμορραγία είναι επίσης σύμπτωμα των καρκίνων του παχέος εντέρου, του λεπτού εντέρου και του στομάχου. Άλλες παθήσεις που μπορεί να σχετίζονται ή να προκαλούν την γαστρορραγία είναι η οισοφαγίτιδα, το έλκος (στομάχου ή δωδεκαδάκτυλου), ο εγκολεασμός εντέρου, τα εκκολπώματα κάθε τύπου, οι κιρσοί οισοφάγου, η νόσος του Crohn και οι εντερικοί πολύποδες.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της γαστρεντερικής αιμορραγίας περιλαμβάνουν:
  • Αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας και τάση λιποθυμίας
  • Ωχρότητα
  • Ίχνη αίματος στα κόπρανα ή μαύρες κενώσεις
  • Αιματέμεση (σπανιότερα)
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ήπιας αιμορραγίας μπορεί να μην εμφανισθούν συμπτώματα, ακόμη όμως και σ’ αυτές, αν η αιμορραγία διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης επιπλοκών, όπως η αναιμία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία της γαστρεντερικής αιμορραγίας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, ιδίως αν τα συμπτώματα μαρτυρούν σοβαρή αιμορραγία, ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί το συντομότερο σε νοσοκομείο για να εκτιμηθεί η κατάστασή του και να εφαρμοσθεί η κατάλληλη θεραπεία. Αυτή μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική, ώστε να σταματήσει άμεσα η αιμορραγία και να σταθεροποιηθεί ο ασθενής.
Σε πιο ήπιες περιπτώσεις δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.
Αν η αιμορραγία οφείλεται σε προϋπάρχουσα πάθηση ή νόσο που για πρώτη φορά γίνεται αντιληπτή, πρέπει να ακολουθηθεί φαρμακευτική αγωγή και για την ασθένεια αυτή, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπιασμού. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανάρρωση του ασθενούς είναι η διατροφή του, η οποία καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό.
Οι επαναληπτικές εξετάσεις μέσα σε ένα μήνα από την εμφάνιση της γαστρορραγίας είναι συνήθως επιβεβλημένες, ώστε να ελεγχθεί ο αιματοκρίτης, ο οποίος είναι ο δείκτης της ύπαρξης αιμορραγίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου