-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Γυναικομαστία

Η μη φυσιολογική ανάπτυξη των μαστών στους άνδρες, που σχετίζεται με κάποια ορμονική διαταραχή, λέγεται γυναικομαστία. Στην εφηβεία και στην τρίτη ηλικία μπορεί να οφείλεται στις φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές που επέρχονται στον οργανισμό, γι’ αυτό και σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα υποχωρεί χωρίς να χρειαστεί φαρμακευτική ή άλλη θεραπεία. Στα νεογνά, επίσης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένες ορμόνες που μεταφέρθηκαν από την μητέρα στο έμβρυο, οι οποίες όμως επανέρχονται σε φυσιολογικό επίπεδο εντός 2 ή 3 εβδομάδων μετά τον τοκετό.
Η γυναικομαστία δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, μπορεί όμως να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία του άνδρα.

ΑΙΤΙΑ
Η ορμόνη που καθορίζει την ανάπτυξη των ανδρών είναι η τεστοστερόνη. Τα οιστρογόνα, γνωστά ως «γυναικεία» ορμόνη, παράγονται φυσιολογικά και από τους άνδρες, αλλά σε μικρή ποσότητα. Η γυναικομαστία προκαλείται όταν η αναλογία αυτή για κάποιο λόγο αντιστρέφεται, όταν δηλαδή πέσουν υπερβολικά τα επίπεδα τεστοστερόνης ή αυξηθούν τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα.
Οι φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές στην εφηβεία αλλά και στην μέση ηλικία (ιδίως μετά τα 60) δεν είναι οι μόνες αιτίες της γυναικομαστίας. Φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, όπως του υπερθυρεοειδισμού, του έλκους, της διόγκωσης ή καρκίνου του προστάτη, της κατάθλιψης ή του απλού άγχους, του ιού ΗΙV και ορισμένων καρδιακών παθήσεων, επηρεάζουν την παραγωγή ή τη δράση των ορμονών και μπορεί να προκαλέσουν γυναικομαστία. Την ίδια επίδραση έχει το αλκοόλ αλλά και ορισμένες ναρκωτικές ουσίες, όπως η μαριχουάνα, οι αμφεταμίνες, η μεθαδόνη και η ηρωίνη.
Δεν αποκλείεται η εμφάνιση γυναικομαστίας να σχετίζεται με την ύπαρξη κάποιου όγκου ή κάποιας μορφής καρκίνου, με υποσιτισμό και κακή διατροφή, με νεφρική ανεπάρκεια ή με υπογοναδισμό (ανεπαρκή παραγωγή ανδρικών ορμονών) που οφείλεται σε κάποιο σύνδρομο ή υποφυσιακή ανεπάρκεια. 


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της γυναικομαστίας περιλαμβάνουν κυρίως την αίσθηση ευαισθησίας ή και πόνου στον έναν ή στους δύο μαστούς και τη σταδιακή διόγκωση αυτών. Σπανίως έχει παρατηρηθεί έκκριση υγρού ή αίματος από τις θηλές. 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σε αρκετές περιπτώσεις δεν απαιτείται καμία θεραπεία, καθώς τα επίπεδα ορμονών αποκαθίστανται μετά από λίγο καιρό και το πρόβλημα υποχωρεί. Διαφορετικά, υπάρχουν διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ρύθμιση των ορμονών, ενώ όταν η γυναικομαστία οφείλεται σε κάποια άλλη ενυπάρχουσα ασθένεια, τότε πρέπει να αντιμετωπισθεί πρώτα αυτή, ώστε να υποχωρήσει και η γυναικομαστία.

Όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδίδει, ή όταν για διάφορους λόγους ο ασθενής δεν μπορεί την λάβει, υπάρχει και η δυνατότητα της χειρουργικής επέμβασης. Οι επιλογές χειρουργικής αντιμετώπισης του προβλήματος περιλαμβάνουν την λιποαναρρόφηση, ώστε να αφαιρεθεί το περιττό λίπος από τους μαστούς και την μαστεκτομή, με την οποία αφαιρείται ο ιστός του αδένα του μαστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου