-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Διαβήτης τύπου ΙΙ

Ο δεύτερος και συνηθέστερος τύπος διαβήτη ήταν παλαιότερα γνωστός ως “διαβήτης των ενηλίκων”, ωστόσο τα τελευταία χρόνια λόγω των αυξανόμενων επιπέδων παιδικής παχυσαρκίας εμφανίζεται ολοένα συχνότερα και στα παιδιά. Η διαφορά του με τον διαβήτη τύπου Ι είναι ότι δεν καταστρέφονται τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη, αλλά είτε υπολειτουργούν, παράγοντας μικρότερη ποσότητα από την απαιτούμενη, είτε ο οργανισμός αρχίζει να αποκτά αντίσταση στην επίδραση της ινσουλίνης. Γι’ αυτό το λόγο ο διαβήτης ΙΙ λέγεται και μη ινσουλινο-εξαρτώμενος. Τα συμπτώματα της ασθένειας δεν εμφανίζονται έγκαιρα και σε αρκετές περιπτώσεις όταν γίνεται διάγνωση έχουν ήδη επέλθει επιπλοκές, όπως προβλήματα στην όραση, το καρδιαγγειακό σύστημα, το νευρικό σύστημα και στο δέρμα. Η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά και προβλήματα των νεφρών, μπορούν επίσης να σχετίζονται με περιπτώσεις διαβήτη τύπου ΙΙ που δεν διαγνώσθηκε έγκαιρα.

ΑΙΤΙΑ
Δεν είναι σαφές τι προκαλεί την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη ή για ποιο λόγο το πάγκρεας σταματά να παράγει την ορμόνη. Η ασθένεια αποδίδεται γενικότερα σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, αφού ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι συνυφασμένος με την παχυσαρκία.
Η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη. Αν τα προβλήματα αυτά φτάσουν στο σημείο να μην είναι δυνατή η εισχώρηση της γλυκόζης στα κύτταρα με τη βοήθεια της ινσουλίνης, τότε σταδιακά συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες γλυκόζης στο αίμα, ενώ αντίθετα τα κύτταρα μένουν χωρίς ενέργεια. Αυτή η εξέλιξη είναι συνήθως αργή στην πάροδο του χρόνου, ενώ δεν αποκλείεται, ιδίως σε μεγάλες ηλικίες, να εμφανιστεί και σε αδύνατους ανθρώπους. Παλαιότερα ο συγκεκριμένος τύπος διαβήτη ήταν άγνωστος στα παιδιά, σήμερα όμως υπάρχουν αρκετά που υποφέρουν από αυτόν, λόγω της παιδικής παχυσαρκίας, με τα ποσοστά να αυξάνονται συνεχώς.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα του διαβήτη ΙΙ αργούν να εμφανιστούν διότι αυτός ο τύπος εξελίσσεται πιο αργά από τον πολύ σπανιότερο τύπο Ι. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ο ασθενής να πάσχει ακόμη και για χρόνια χωρίς να το έχει καταλάβει. Όταν, πάντως τα συμπτώματα εμφανιστούν, περιλαμβάνουν:
  • Έντονη δίψα. Αυτή προκαλείται από την αποτράβιξη των υγρών από τους ιστούς, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα
  • Συχνουρία, προκαλούμενη από την αυξημένη κατανάλωση νερού
  • Ακραία και συχνή πείνα, που οφείλεται στην έλλειψη ενέργειας του οργανισμού, αφού η γλυκόζη δεν εισέρχεται στα κύτταρα ώστε να παραχθεί αυτή
  • Θολή όραση
  • Συχνότερες λοιμώξεις ή μολύνσεις ή πληγές που αργούν να επουλωθούν
  • Εμφάνιση δερματικών κηλίδων και περιοχών με σκούρο δέρμα
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Πόνο ή μούδιασμα στα άκρα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Δυστυχώς, δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία για τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Η αντιμετώπισή του, ωστόσο, είναι ηπιότερη από την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου Ι, αφού δεν είναι πάντοτε απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή ή η θεραπεία με ινσουλίνη. Σημαντικό ρόλο παίζουν η διατροφή, η άσκηση και η απώλεια περιττών κιλών, αν υπάρχουν. Η διατροφή πρέπει να στρέφεται γύρω από τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά και ζάχαρη, όπως φρούτα λαχανικά και τρόφιμα ολικής άλεσης.
Ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων είναι η κατάλληλη ένδειξη για το αν το κάθε τρόφιμο μπορεί να περιληφθεί στη δίαιτα ενός διαβητικού ατόμου. Τα γλυκά, τα ζωικά προϊόντα και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες πρέπει να αποφεύγονται. Παράλληλα, η συχνή σωματική άσκηση βοηθά στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Πολύ σημαντική είναι η συχνότατη μέτρηση των επιπέδου σακχάρου στο αίμα, αφού παρά την όποια θεραπεία, μπορεί να μεταβληθούν ξαφνικά και να σημειωθούν ήπια ή και σοβαρά υπογλυκαιμικά ή υπεργλυκαιμικά επεισόδια. Αρκετοί είναι οι ασθενείς που δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μόνο με τις παραπάνω οδηγίες και χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία με ινσουλίνη. Τα φάρμακα είναι πολλών ειδών και εστιάζουν κυρίως στην στήριξη του οργανισμού ώστε να παράγει περισσότερη ινσουλίνη, αλλά και στη δεκτικότητα των κυττάρων έναντι της ινσουλίνης, ώστε να επιτρέπεται η εισχώρηση της γλυκόζης σε αυτά.

Η θεραπεία με ινσουλίνη, όπως και στον τύπο 1 του διαβήτη, περιλαμβάνει καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης, σε διάφορες δοσολογίες και συνδυασμούς, αναλόγως των αναγκών του κάθε ασθενούς. Οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ ίσως χρειαστεί να μεταβάλουν τη θεραπεία τους στην εγκυμοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου