-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Διαφραγματοκήλη

Τo διάφραγμα είναι ένας λεπτός μυς, που χρησιμεύει στην αναπνοή και ξεχωρίζει το θώρακα από την κοιλιά, διαθέτει δε ένα κενό από το οποίο εισέρχεται ο οισοφάγος και συνδέεται με το στομάχι. Διαφραγματοκήλη είναι η πάθηση κατά την οποία το ανώτερο τμήμα του στομάχου εισέρχεται στο άνοιγμα του διαφράγματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαφραγματοκήλη είναι μικρή και δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα, γι' αυτό το λόγο δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή αλλά εντοπίζεται συνήθως τυχαία κατά τη διάρκεια εξετάσεων.
Η πάθηση μπορεί να διαγνωσθεί με τη διενέργεια οισοφαγογαστροσκόπησης, μανομετρίας οισοφάγου (μετρά τις πιέσεις που δέχεται ο οισοφάγος με τη βοήθεια ενός μικρού σωλήνα που εισέρχεται από τη μύτη) και η ακτινογραφίας μετά από κατανάλωση βαριούχου γεύματος.

ΑΙΤΙΑ
Η χαλάρωση των μυών που περιβάλλουν το κενό που υπάρχει στο διάφραγμα, από το οποίο διέρχεται ο οισοφάγος, σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέψει την εισχώρηση του ανώτερου σημείου του στομάχου μέσα στο διάφραγμα μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, σε αυξημένη πίεση στο στομάχι και στα γύρω όργανα (όπως στην περίπτωση που σηκώσουμε μεγάλο βάρος), σε εκ γενετής προβληματικό σχηματισμό του διαφράγματος. Παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία (παρατηρείται συχνότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών), η παχυσαρκία και το κάπνισμα.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η διαφραγματοκήλη παρουσιάζει συμπτώματα μόνο όταν είναι μεγάλη, όταν δηλαδή το τμήμα του στόμαχου που έχει εισχωρήσει στο διάφραγμα είναι αρκετά μεγάλο. Τα συμπτώματα προκαλούνται λόγω της παλινδρόμησης τροφίμων και πεπτικού οξέως προς τον οισοφάγο, και περιλαμβάνουν καούρες, θωρακικό πόνο, αίσθημα κόπωσης, δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία) και συχνές ερυγές (ρέψιμο). Αν η σοβαρή διαφραγματοκήλη δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, όπως πνευμονική εισρόφηση, στραγγαλισμό του στομάχου (στροφή γύρω από τον εαυτό του) και σιδηροπενική αναιμία ή χρόνια μικρή αιμορραγία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Όταν η διαφραγματοκήλη εντοπίζεται τυχαία χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα, δεν υπάρχει ανάγκη εφαρμογής οποιασδήποτε θεραπείας, αφού το πρόβλημα είναι μικρό και δεν δημιουργεί άλλα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Φαρμακευτική αγωγή χορηγείται σε πρώτη φάση, όταν η διαφραγματοκήλη παρουσιάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου