-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης είναι ο τύπος διαβήτη που δημιουργείται ή εντοπίζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κύησης. Όπως συμβαίνει και στους υπόλοιπους τύπους, πρόκειται για την υπερβολική υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα, η οποία αν δεν ρυθμιστεί αποτελεί κίνδυνο για την υγεία της εγκύου και του εμβρύου, προκαλώντας επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό. Ευτυχώς, είναι μία κατάσταση που συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα με την υιοθέτηση ενός σωστού τρόπου διατροφής και τη σωματική άσκηση, που κρατούν τα επίπεδα γλυκόζης σε φυσιολογικές τιμές. Σε λίγες περιπτώσεις μόνο χρειάζεται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Υπάρχουν ορισμένοι δείκτες που αυξάνουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να εμφανίσει διαβήτη κύησης (όπως ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος), ωστόσο σήμερα κρίνεται πλέον σκόπιμο για όλες τις εγκύους να υποβάλλονται σε μία εξέταση αίματος ρουτίνας, η οποία εκτιμά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη συμπεριφορά του οργανισμού έναντι της δράσης της ινσουλίνης. Αν επιβεβαιωθεί ότι μία γυναίκα πάσχει από διαβήτη της κύησης, εκτός από τις ενέργειες για την αντιμετώπιση αυτού, πολύ σημαντικός είναι ο συχνός επανέλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα της, ακόμη και μετά τον τοκετό, αφού ο τύπος αυτός διαβήτη δημιουργεί προδιάθεση για ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ στο μέλλον.

ΑΙΤΙΑ

Κατά τη διάρκεια της κύησης ο πλακούντας παράγει ορμόνες που φαίνεται να εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία της ινσουλίνης, η οποία παράγεται στο πάγκρεας και υπό φυσιολογικές συνθήκες κυκλοφορεί στο αίμα και επιτρέπει στη γλυκόζη να εισέρχεται στα κύτταρα ώστε να παράγεται ενέργεια για τον οργανισμό. Η μικρή αύξηση των επιπέδων σακχάρου μετά από ένα γεύμα είναι γι’αυτό το λόγο φυσιολογική κατά την εγκυμοσύνη. Όσο όμως το έμβρυο αναπτύσσεται, αυξάνεται η παραγωγή των ορμονών που μπλοκάρουν την ινσουλίνη και μπορεί να φτάσουν σε μη φυσιολογικά επίπεδα (γι’αυτό και ο διαβήτης εγκυμοσύνης εμφανίζεται συνήθως στο δεύτερο μισό της διάρκειας της κύησης). Έτσι, η ινσουλίνη δεν διασπά τη γλυκόζη ώστε να εισέλθει στα κύτταρα, και αντ’αυτού η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα. Οι γυναίκες που φαίνεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ανωμαλίας είναι όσες κυοφορούν σε ηλικία άνω των 25 ετών, οι υπέρβαρες, καθώς και όσες έχουν στην οικογένειά τους γυναίκες που εμφάνισαν την ίδια πάθηση.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο διαβήτης εγκυμοσύνης, σε αντίθεση με τους άλλους τύπους διαβήτη, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα και αυτός είναι ο λόγος που καθιστά τόσο σημαντική την προληπτική διενέργεια εξετάσεων κατά τη διάρκεια της κύησης. Η έγκαιρη διάγνωση της κατάστασης είναι κρίσιμης σημασίας για την ομαλή εξέλιξη της κύησης και την υγεία της μητέρας και του νεογνού. Στην περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα, αυτά δεν διαφέρουν από τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τους άλλους τύπους διαβήτη, σχετίζονται δε με την έλλειψη ενέργειας από τον οργανισμό, και την παράλληλη υπερσυγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα. Περιλαμβάνουν:
  • Θολή όραση
  • Έντονη δίψα και συναφή συχνουρία λόγω της αυξημένης κατανάλωσης νερού
  • Ακραία πείνα
  • Αδυναμία και εξάντληση
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Συχνές λοιμώξεις και μολύνσεις
  • Ναυτία και έμετοι
Η αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη συνήθως ομαλοποιείται μετά τον τοκετό, επομένως τα συμπτώματα, αν υπάρχουν, εξασθενούν.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Οι περισσότερες γυναίκες που εμφανίζουν διαβήτη κύησης μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου ακολουθώντας μια σωστή διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής άλεσης, με παράλληλη αποφυγή επεξεργασμένων υδατανθράκων και λιπαρών τροφίμων. Η σωματική άσκηση βοηθά τον οργανισμό, μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Αυτές οι γενικές οδηγίες σε συνδυασμό με πολύ συχνό έλεγχο (μέχρι και 4 φορές την ημέρα) του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα αλλά και της κατάστασης του εμβρύου, συνήθως αρκούν για τη διατήρηση των επιπέδων σε χαμηλές τιμές. Ένα μικρό ποσοστό γυναικών όμως, 10-20%, μπορεί να χρειαστεί να λάβουν και φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία με ενέσεις ινσουλίνης, για να βοηθούν τον οργανισμό λειτουργεί ομαλά. Οι έλεγχοι του σακχάρου της μητέρας πρέπει να συνεχιστούν και μετά τον τοκετό, λόγω του αυξημένου κινδύνου μελλοντικής εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου