-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Διαβήτης τύπου Ι

Ο πρώτος τύπος διαβήτη, που είναι γνωστός κυρίως ως “παιδικός” διαβήτης, σχετίζεται με την αδυναμία του οργανισμού να παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως ινσουλινο-εξαρτώμενος. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που διασπά το σάκχαρο στο αίμα ώστε να τροφοδοτούνται τα κύτταρα με γλυκόζη και να παράγουν ενέργεια. Γενετικοί παράγοντες είναι συνήθως υπεύθυνοι για την εμφάνιση της ασθένειας αυτής, που συναντάται κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους, χωρίς όμως να αποκλείεται να εμφανιστεί και σε ενήλικες. Ως ασθένεια ο διαβήτης απαιτεί καθημερινή αντιμετώπιση και συχνά προκαλεί σοκ στους γονείς και στο παιδί, που υποχρεώνονται να εξοικειωθούν με καθημερινές ενέσεις, ώστε να συμπληρώνεται η απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης στον οργανισμό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η ποιότητα ζωής των ασθενών έχει βελτιωθεί σημαντικά, χάρη σε νέες μεθόδους υποκατάστασης και χορήγησης της ινσουλίνης.

ΑΙΤΙΑ
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα σάκχαρα που χρειάζεται ο οργανισμός για την παραγωγή της απαραίτητης ενέργειας ώστε να επιβιώσει, λαμβάνονται από τις τροφές ή παράγονται στο ήπαρ και στη συνέχεια με τη βοήθεια της ινσουλίνης, η οποία παράγεται στο πάγκρεας, κυκλοφορούν στο αίμα και εισέρχονται στα κύτταρα.
Η επιπλέον και μη απαραίτητη ποσότητα γλυκόζης αποθηκεύεται από τον οργανισμό με τη μορφή γλυκογόνου. Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού στρέφεται κατά των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη και σταδιακά τα καταστρέφει. Η αιτία αυτής της ανωμαλίας δεν είναι ακόμη και σήμερα σαφής· μπορεί να είναι γενετική ή μπορεί να εκκινείται από την ύπαρξη κάποιου ιού ή ασθένειας στον οργανισμό, που ενεργοποίησε το ανοσοποιητικό σύστημα. Το αποτέλεσμα, πάντως, είναι ότι η μειωμένη (ή σε βαριές περιπτώσεις, ανύπαρκτη) παραγωγή ινσουλίνης οδηγεί στη υπερβολική συσσώρευση της μη διασπασθείσας γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που μπορεί να έχει καταστροφικές για τον οργανισμό συνέπειες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα του διαβήτη είναι χαρακτηριστικά και εμφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την έναρξη των προβλημάτων στην παραγωγή της ινσουλίνης. Όλα προκαλούνται από την έλλειψη σακχάρου στο αίμα και τη συνακόλουθη έλλειψη ενέργειας στον οργανισμό. Έντονη πείνα και δίψα σε συνδυασμό με συχνουρία, ακούσια απώλεια βάρους, αίσθηση εξάντλησης και αδυναμίας, συχνές αλλαγές διάθεσης και ευερεθιστότητα, θολή όραση. Στα παιδιά χαρακτηριστική είναι επίσης η επανεμφάνιση της βραδινής ακράτειας σε ηλικία που το παιδί το έχει πια ξεπεράσει, ενώ στις γυναίκες ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να προκαλέσει κολπικές μολύνσεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί θεραπεία για τον διαβήτη τύπου Ι. Η αντιμετώπιση της ασθένειας στηρίζεται στην καθημερινή χορήγηση της απαραίτητης στον οργανισμό ινσουλίνης, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση συγκεκριμένου τρόπου ζωής. Η ινσουλίνη δυστυχώς δεν μπορεί να χορηγείται δια του στόματος με χάπι, διότι η διέλευση της ουσίας από το στομάχι και η επεξεργασία που υφίσταται την καθιστούν ακατάλληλη. Γι’ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να γίνονται σε καθημερινή βάση, και συνήθως όχι μόνο μία φορά την ημέρα, ενέσεις ινσουλίνης, σε συνδυασμένες μορφές και δοσολογίες, ώστε να “αντιγράφεται” η συμπεριφορά ενός υγιούς οργανισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σχέση με την παραγωγή ινσουλίνης. Ακόμη, υπάρχει και η επιλογή της “αντλίας ινσουλίνης”, μίας συσκευής που είναι μονίμως συνδεδεμένη με το σώμα του ασθενούς, και τροφοδοτεί αυτόν με ινσουλίνη σε προκαθορισμένα τακτά διαστήματα. Παράλληλα με τη λήψη ινσουλίνης επιβάλλεται η συχνή μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά και της συγκέντρωσης των υδατανθράκων, ενώ μπορεί να συνδυαστεί η ανωτέρω αγωγή και με τη λήψη άλλων φαρμάκων, που είτε επιβραδύνουν τη διέλευση της τροφής από το γαστρεντερικό σύστημα, ώστε να απελευθερώνεται σταδιακά η γλυκόζη, είτε ρυθμίζουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Η διατροφή καλό είναι να μην περιέχει τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ενώ η συχνή σωματική άσκηση βοηθά στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης.
Η μεταμόσχευση παγκρέατος αλλά και η στοχευμένη μεταμόσχευση των κυττάρων που παράγουν την ινσουλίνη, ή βλαστοκυττάρων του ίδιου του ασθενούς, είναι θεραπείες που βρίσκονται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο.

Γενικότερα, η καθημερινή ζωή του ασθενούς που πάσχει από διαβήτη τύπου 1 πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεγμένη, γιατί τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα μπορούν να μεταβληθούν απρόβλεπτα, ανεξάρτητα από την προσήλωση του ασθενούς στη θεραπεία. Τα υπογλυκαιμικά επεισόδια δεν σπανίζουν και γίνονται πάντοτε ξαφνικά, επομένως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τον ασθενή, ή από τους γονείς αυτού, όταν πρόκειται για παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου