-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Διάβρωση δοντιών

Με τον όρο διάβρωση εννοούμε την προοδευτική επιφανειακή απώλεια των σκληρών ουσιών (αδαμαντίνη, οδοντίνη) από τις οποίες είναι κατασκευασμένο το δόντι λόγω της χρόνιας επίδρασης κάποιου χημικού παράγοντα (συνήθως οξύ) που δεν έχει σχέση με την τερηδόνα.

Αίτια
Τα πιο γνωστά αίτια που μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση είναι: α) η μεγάλη κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, χυμών λεμονιού ή φρούτων που περιέχουν κιτρικό οξύ, β) η χρόνια λήψη φαρμάκων που περιέχουν υδροχλωρικό οξύ, γ) οι χρόνιες γαστρεντερικές διαταραχές που συνοδεύονται από συχνούς εμετούς, δ) η επίδραση ατμών διαφόρων οξέων στον επαγγελματικό χώρο.

Συμπτώματα
Η διάβρωση προσβάλλει κυρίως τις μέσες και μεγάλες ηλικίες, εντοπίζεται στα πρόσθια κυρίως δόντια τους κυνόδοντες και τους προγόμφιους και παρατηρείται στις μπροστινές (προστομιακές) επιφάνειες των δοντιών. Εχει συνήθως το σχήμα σφήνας, οι διαβρωμένες επιφάνειες είναι τελείως λείες και πολλές φορές το δόντι παρουσιάζει ευαισθησία στο κρύο. Δεν είναι σπάνιο να αναπτυχθεί και τερηδόνα στην διαβρωμένη επιφάνεια.

Θεραπεία
Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα.

Η άρση του αιτίου που προκαλεί την διάβρωση εφόσον αυτό είναι δυνατόν και η έμφραξη της διαβρωμένης επιφάνειας είναι η θεραπεία επιλογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου