-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Εγκολεασμός Εντέρου

Εγκολεασμός είναι μια σοβαρή μορφή εντερικής απόφραξης, που συχνότερα εμφανίζεται στα παιδιά παρά στους ενήλικες. Χαρακτηρίζεται από την “τηλεσκοπική” εισχώρηση ενός τμήματος του εντέρου στο αμέσως περιφερικότερο τμήμα αυτού, με αποτέλεσμα να προκαλείται απόφραξη και να εμποδίζεται η διέλευση των τροφών και υγρών.
Το 65% των εγκολεασμών συμβαίνει σε νεογνά έως 10 μηνών και το 80% σε βρέφη έως 2 ετών.
Η επερχόμενη συμπίεση των αγγείων του εγκολεασμένου τμήματος, οδηγεί στην απόφραξη των φλεβών και των λεμφαγγείων του και στη δημιουργία οιδήματος στην περιοχή, που αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του εγκολεασμένου τμήματος του εντέρου. Περαιτέρω επιπλοκές είναι η διάτρηση του νεκροθέντος εντερικού τμήματος και η περιτονίτιδα. Η συχνότητα εμφάνισης του εγκολεασμού εντέρου είναι περίπου 1,5-4 περιστατικά ανά 1.000 γεννήσεις.

ΑΙΤΙΑ
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατος ο εντοπισμός των ακριβών αιτίων που προκαλούν τον εγκολεασμό. Ο παιδικός εγκολεασμός είναι πιθανό να συνδέεται με την παρουσία κάποιου ιού στον οργανισμό, αφού η πλειονότητα των περιστατικών παιδικών εγκολεασμών παρατηρείται τους φθινοπωρινούς μήνες και σε παιδιά που ήδη εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης.
Στους ενήλικες, ο εγκολεασμός συνήθως συνδέεται με μία προϋπάρχουσα κατάσταση ή πάθηση, όπως έναν όγκο, ουλές στο λεπτό έντερο (χειρουργικές ή μη), κάποιο αιμάτωμα ή μία φλεγμονή. Όταν για παράδειγμα, αναπτύσσεται ένας όγκος ή πολύποδας, αυτός μπορεί, χάρη στις κυματώδεις συσπάσεις του εντέρου, που σκοπό έχουν να σπρώξουν την τροφή και τα υγρά, να συμπαρασύρει το τοίχωμα του λεπτού εντέρου, στο οποίο εφάπτεται και να προκαλέσει την εισχώρηση αυτού στο επόμενο τμήμα. Επίσης, μπορεί να σχετίζεται με φλεγμονή του εντέρου, όπως αυτές που προκαλεί η νόσοςCrohn.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το πιο κοινό σύμπτωμα του εγκολεασμού είναι ο οξύς περιοδικός κοιλιακός πόνος.
Στα παιδιά, τα οποία συνήθως κλαίνε έντονα και τείνουν να παίρνουν εμβρυική στάση, οι πρώτες κρίσεις διαρκούν περίπου 2-3 λεπτά και επαναλαμβάνονται κάθε 15 λεπτά, στη συνέχεια όμως γίνονται συχνότερες και διαρκούν περισσότερο.
Ο εμετός, η αδυναμία και τα κόπρανα με βλέννα και αίμα είναι τα επόμενα συχνότερα συμπτώματα. Σπανιότερα μπορεί να παρουσιαστεί διάρροια, πυρετός ή δυσκοιλιότητα.
Αν ο εγκολεασμός δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, λήθαργο ή και σπασμούς, ενώ αρκετά συχνά, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, παρατηρείται διόγκωση της κοιλιάς και ψηλάφηση σκληρής μάζας στο σημείο όπου βρίσκεται ο εγκολεασμός.
Στους ενήλικες, ωστόσο, στους οποίους είναι πολύ σπανιότερη η εμφάνιση της ασθένειας, πολλές φόρες δεν εκδηλώνεται κανένα σύμπτωμα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σε πρώτη φάση, ιδίως όταν πρόκειται για παιδικό εγκολεασμό, επιβάλλεται η σταθεροποίηση της κατάστασης με χορήγηση υγρών προς αντιμετώπιση της πιθανής αφυδάτωσης και με αποσυμπίεση του εντέρου μέσω ενός σωλήνα που εισέρχεται από τη μύτη του παιδιού μέχρι το στομάχι (ρινογαστρικός σωλήνας). Εν συνεχεία, στις μεθόδους αντιμετώπισης του εγκολεασμού, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, περιλαμβάνεται ένα πρώτο στάδιο, στο οποίο γίνεται υποκλυσμός (κλύσμα). Αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απόφραξη του εγκολεασμένου τμήματος του εντέρου, τότε δεν χρειάζεται κάποια άλλη θεραπεία, παρά μόνο παρακολούθηση, καθώς υπάρχει πιθανότητα 15-20% των περιπτώσεων να επανεμφανίσουν εγκολεασμό στο μέλλον. Αν το κλύσμα είναι ανεπιτυχές, και ιδίως όταν πρόκειται για περιπτώσεις που αιτία του εγκολεασμού είναι κάποιος όγκος ή πολύποδας του εντέρου, η μόνη επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται και τυχόν νεκρό τμήμα του εντέρου.

Τέλος, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες ο εγκολεασμός είναι προσωρινός και δεν χρειάζεται καμία θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου