Το νέο KerkiniToday είναι γεγονός, με λιγότερες αναρτήσεις αλλά σχετικές σχεδόν όλες με τον τόπο μας -->Αναζητήστε το Σαββατοκύριακο την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με την μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση για την προσπάθεια μας. -->

Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Εκκολπώματα οισοφάγου

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία ενός εξωτερικού θύλακα στα τοιχώματα του οισοφάγου.
Τα εκκολπώματα είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους καλοήθη και ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις στις οποίες σχηματίζεται αδενοκαρκίνωμα εντός του εκκολπώματος. Αναλόγως του ύψους του οισοφαγικού τοιχώματος στο οποίο εντοπίζεται, το εκκόλπωμα μπορεί να είναι
φαρυγγο-οισοφαγικό (“εκκόλπωμα Zenker”) που εντοπίζεται στο ανώτερο τμήμα του οισοφάγου και προσβάλει ιδίως τους ηλικιωμένους άντρες που διανύουν την 7η, 8η ή 9η δεκαετία της ζωής τους,
εκκόλπωμα μεσότητας που εντοπίζεται στο ύψος του διχασμού της τραχείας προς τον αριστερό και δεξιό βρόγχο και είναι το σπανιότερο
επιφρενικό που εντοπίζονται στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, 5-10 εκ. πάνω από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και εμφανίζονται κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών.
Ο σχηματισμός τους είναι αργός και μπορεί να διαρκέσει μήνες έως χρόνια, με τα συμπτώματα να είναι αρχικά μηδαμινά και να εντείνονται σταδιακά.
Η διάγνωση γίνεται με οισοφαγογράφημα, αξονική τομογραφία και εάν απαιτείται με οισοφαγοσκόπηση και μανομετρία.

ΑΙΤΙΑ
Ο σχηματισμός του εκκολπώματος έχει συνδεθεί με αυξημένη κινητικότητα και ασυνήθιστες πιέσεις εντός του οισοφάγου, οι οποίες συχνά οφείλονται σε κάποια συνυπάρχουσα βλάβη αυτού (π.χ. αχαλασία, διαφραγματοκήλη). Η πίεση αυτή σταδιακά οδηγεί στην προβολή του βλεννογόνου και υποβλεννογόνιου χιτώνα προς τους γύρω ιστούς σχηματίζοντας σταδιακά το εκκόλπωμα. Σε αντίθεση με τα εκκολπώματα Zenker και τα επιφρενικά εκκολπώματα, τα οποία δημιουργούνται με τον τρόπο που αναλύεται ανωτέρω, τα εκκολπώματα μεσότητας, που σχηματίζονται στο μέσο τμήμα του οισοφάγου, είναι συνήθως αποτελέσματα θωρακικών φλεγμονών που ασκούν εξωτερικές έλξεις στα οισοφαγικά τοιχώματα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Όταν το εκκόλπωμα συμπτωματικό, μπορεί να εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα τα οποία επιδεινώνονται με την αύξηση του μεγέθους τους:
δυσφαγία και δυσκαταποσία
αναγωγές τροφής
βήχα
εισροφήσεις τροφής
συχνές πνευμονίες από τις εισροφήσεις με δυνατότητα πρόκλησης μόνιμων βλαβών του αναπνευστικού
δύσοσμη απόπνοια (λόγω της συγκέντρωσης μικροβίων στο εκκόλπωμα)
απώλεια βάρους
αλλαγή στον τόνο της φωνής

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα εκκολπώματα Zenker, που σχηματίζονται στο σημείο ένωσης του φάρυγγα με τον οισοφάγο, αντιμετωπίζονται είτε χειρουργικά, με αφαίρεση του εκκολπώματος και παράλληλη μυοτομή του προβληματικού μυός του άνω τμήματος του οισοφάγου, είτε ενδοσκοπικά, οπότε δεν αφαιρείται το εκκόλπωμα αλλά εμποδίζεται η μεγέθυνσή του και η συγκέντρωση σ' αυτό μικροβίων, οπότε ο ασθενής ανακουφίζεται από τα συμπτώματα. Τα επιφρενικά εκκολπώματα, που βρίσκονται στο κάτω μέρος του οισοφάγου, αντιμετωπίζονται μόνο χειρουργικά, είτε με ανοιχτό χειρουργείο είτε λαπαροσκοπικά, και με την αφαίρεση του εκκολπώματος συνδυάζεται μυοτομή του υπεύθυνου για το σχηματισμό του εκκολπώματος μυός. Τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση των εκκολπωμάτων είναι στην πλειονότητά των περιπτώσεων πολύ καλά. Τα τελευταία χρόνια γίνονται ορισμένες δοκιμές και μελέτες για την αντιμετώπιση του εκκολπώματος με τη χρήση λέϊζερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου