-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

Η αυτοπεποίθησή μας εξαρτάται απ' τις συνθήκες και τους γύρω μας

Η αυτοπεποίθηση, λένε, είναι το κλειδί για μια καλή ζωή. Το να αποβάλλεις δηλαδή τα κοινωνικά βάρη, τα πρέπει και τους κανόνες, τα στερεοτυπικά πρότυπα και να μη σε νοιάζει το τι λέει ο ένας κι ο άλλος είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Λένε, ότι άπαξ και πάψεις να σε κρίνεις και καταδικάζεις και συνειδητοποιήσεις το ποιος είσαι κι αρχίσεις να το υποστηρίζεις και γουστάρεις, ο δρόμος για την ευτυχία βρίσκεται μόνο στην άλλη γωνία. Έτσι, λοιπόν, κι εμείς στο poll της περασμένης βδομάδας, σας ρωτήσαμε να μας μιλήσετε μέσω των ψήφων σας για την αυτοπεποίθησή σας. Με το 56.14% μας είπατε ότι η εν λόγω κυρία εξαρτάται απ’ τις συνθήκες και τους γύρω σας κι ήταν επόμενο αν θέλουμε όλοι να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Στον σημερινό κόσμο με όλες τις απαιτήσεις και τις μασκαρεμένες ιδέες, πώς γίνεται η αυτοπεποίθησή μας να μένει σταθερή; Σαφώς κι η κακομοίρα μία ανεβαίνει, μία κατεβαίνει, μία παλεύει να μείνει σταθερή και να μας κρατήσει κοντά στη λογική. Κι η αλήθεια είναι πως προσπαθούμε να τη βοηθήσουμε, μα η καημένη έχει εξασκηθεί να επηρεάζεται, να μεταβάλλεται απ’ τα κακόβουλα σχόλια ή πανέμορφα κομπλιμέντα των γύρω μας, απ’ τις αποτυχίες και τις επιτυχίες μας ή ακόμα κι από έναν καιρό που λιάζει τα κορμάκια μας και μας κάνει να νιώθουμε μανάρια.

Αυτή είναι η λυπηρή πραγματικότητα, μα το καλό είναι πως έχει αρχίσει να μας σπάει τα νεύρα και να μας ξυπνάει, να μας ενεργοποιεί και να μας δείχνει πως ήρθε ο καιρός να πάρουμε τη σκυτάλη και να πιλοτάρουμε μόνοι το φορτίο των ανασφαλειών, των φόβων, των ελπίδων και στόχων μας. Να οδηγηθούμε μόνοι προς την προσωπική μας ιδανικότητα -αφού η κοινωνία μας θέλει με χαμηλωμένο το κεφάλι και κομμένα τα φτερά της αυτοεκτίμησης, η αλλαγή δε θα έρθει από μόνη της. Κι αυτό το ξύπνημα αποδεικνύεται απ’ τη δεύτερη επιλογή σας· «Είναι ψηλή και σταθερή» ψηφίσατε με 17.32% και το στήθος δε θα μπορούσε να φουσκώσει περισσότερο από καμάρι. Μπράβο μας και ξανά μπράβο μας! Αυτά είναι, παιδιά, να ξέρουμε ποιοι είμαστε και πού είμαστε ικανοί να φτάσουμε. Οι ικανότητες κι οι δυνατότητές μας έχουν δοκιμαστεί κι εμείς έχουμε φυλάξει όλα τ’ αποτελέσματα και τα κρατάμε κοντά να μας γεμίζουν με ασφάλεια, δύναμη και κουράγιο, ελπίδα κι αισιοδοξία. Μπορούμε -και θα το κάνουμε- ό,τι κι αν είναι αυτό που θα βάλουμε στο μυαλό. Αφού είμαστε σίγουροι για την επίδραση που μπορούμε να έχουμε, την αποτελεσματικότητά μας, αφού έχουμε πίστη στους εαυτούς μας, απλά πετάμε σε ουρανούς χαράς κι ευχαρίστησης, ενώ όταν εχθρικά πυρά ριχτούν προς το μέρος μας, εμείς ούτε καν που αγγιζόμαστε. Όταν ξέρεις τι αξίζεις αληθινά, ό,τι και να σου πουν, δε σε ρίχνουν.
Γλυκά πλάσματα, που ψηφίσατε με 16.23% πως η αυτοπεποίθησή σας χρειάζεται διαρκή επιβεβαίωση, θα σας πω ότι πράγματι τη χρειάζεται, μα όχι απ’ τους γύρω μας, αλλά από εμάς τους ίδιους. Άπαξ κι εμείς δε φροντίζουμε τον εαυτό μας, δεν τον ακούμε και δεν προσπαθούμε να τον κάνουμε χαρούμενο, όσα καλά λόγια κι αν ακούσουμε, όσο κι αν ζητάμε από φίλους και συντρόφους να μας χαϊδέψουν το αυτί με καθησυχαστικές κουβέντες, όσο κι αν χοροπηδάμε σαν νίκη όταν παίρνουμε αποδοχή αντί γι’ απόρριψη, η χαρά θα είναι παροδική και θα φύγει πολύ σύντομα. Το ίδιο ισχύει και για την τελευταία επιλογή σας, «Η αυτοπεποίθηση μου είναι άγνωστη λέξη». Ξέρω από πού έρχεσαι 10.31% και θυμάμαι πώς ένιωθα κι εγώ τότε· χαμένη να αιωρούμαι σε σκοτεινιές ή μετριότητες, να πεινάω για κάτι που δε γνώριζα πως ήδη κρατούσα στα χέρια μου και μ’ αυτό μπορούσα να ικανοποιήσω την πείνα του μυαλού. Αυτοεκτίμηση.
Κι αυτή έρχεται με το να κάνουμε πράγματα για εμάς, να μας προσέχουμε και περιποιούμαστε, να μας δίνουμε χαρά και δραστηριότητες ν’ ασχολούμαστε και να παίρνουμε feedback, να οδηγούμαστε σε επιτυχίες που εμείς θεωρούμε επιτυχίες κι όχι ο περίγυρος. Όταν έχουμε πολύ χρόνο, οι άνθρωποι σκεφτόμαστε πολύ και στρέφουμε τον  φακό σ’ εμάς και το ίδιο κάνουμε και με το μαχαίρι. Η πολλή σκέψη δε μας κάνει καλό, οπότε ας βάλουμε στόχους και προτεραιότητες και σιγά-σιγά η υπέροχη αυτοεκτίμηση, θ’ αρχίσει να πλησιάζει-δειλά στην αρχή, μα αν συνεχίσουμε την εσωτερική κι εξωτερική φροντίδα, θα αρχίσει να τρέχει προς το μέρος μας για μεγάλη αγκαλιά. Γι’ αυτό είτε έχουμε μεγάλη, μεταβάλλουσα ή ανύπαρκτη αυτοπεποίθηση τώρα, δεν έχει καμία σημασία. Τα πράγματα αλλάζουν, αρκεί να το θέλουμε και να το βάλουμε πείσμα-και πιστέψτε με, θέλουμε. Η ζωή είναι πολύ πιο απλή, εύκολη κι όμορφη, όταν έχουμε αυτογνωσία κι αυτοεκτίμηση, όταν δε μας νοιάζει η γνώμη των άλλων. Φιλούρες σβουριχτές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου