-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Έμφραγμα

Έμφραγμα είναι η νέκρωση του καρδιακού τοιχώματος, του λεγόμενου μυοκαρδίου, που προκαλείται όταν δημιουργείται αποφρακτικός θρόμβος μέσα στην αρτηρία που τροφοδοτεί το μυοκάρδιο με αίμα. Είναι γνωστό και ως καρδιακή προσβολή καθώς είναι η αιφνίδια διακοπή της ροής του αίματος προς την καρδιά. Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και η ασταθής στηθάγχη ανήκουν στα λεγόμενα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, τα οποία είναι σοβαρά και αιφνίδια κλινικά περιστατικά.

ΑΙΤΙΑ
Η κυρία αιτία του εμφράγματος είναι η απόφραξη της αρτηρίας που τροφοδοτεί με αίμα την καρδιά. Όταν συμβεί ξαφνική απόφραξη μιας από τις στεφανιαίες αρτηρίες τα κύτταρα των μυών της καρδιάς δεν είναι πλέον σε θέση να λάβουν επαρκή ποσότητα σε οξυγόνο. Επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν, η καθυστερημένη αποκατάσταση της παροχής αίματος θα τα θανατώσει.
Συνήθως η απόφραξη αρτηρίας προκαλείται από ένα θρόμβο αίματος. Θρόμβος είναι το πηγμένο αίμα που φράζει τον αυλό της αρτηρίας και διακόπτει έτσι την ροή του αίματος. Οι θρόμβοι σχηματίζονται μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες λόγω ρήξης ενός σχηματισμού που ονομάζεται αθηρωματική πλάκα.
Η αθηρωματική πλάκα, δημιουργείται από σταδιακή συσσώρευση λιπιδίων ,τα οποία επικάθονται στα τοιχώματα της αρτηρίας. Η δημιουργία της πλάκας (αθηροσκλήρωση) , στενεύει προοδευτικά την αρτηρία. Η ρήξη της αθηρωματικής πλάκας μπορεί να συμβεί ξαφνικά.
Η απόφραξη μπορεί να προκληθεί και από φλεγμονή, μυϊκό σπασμό στην αρτηρία, σχισμό- διαχωρισμό του αγγείου ,εμβολή μεταναστευτικού θρόμβου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Κάποια από τα συμπτώματα του εμφράγματος είναι τα εξής:
εντονότατος πόνος στο κέντρο του θώρακα που φτάνει ως τα δόντια προς τα πάνω και ως τα μπράτσα προς τα κάτω (κυρίως το αριστερό) και μπορεί να αντανακλά στην πλάτη.
ναυτία
εμετός
λαχάνιασμα
εφίδρωση
αρρυθμία
τάση για λιποθυμία ή λιποθυμία

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
άμεση κλήση ασθενοφόρου , χαλάρωση ρούχων και απόλυτη ακινησία
υπογλώσσια χάπια σε ήδη καρδιοπαθείς ,και η ΑΣΠΙΡΙΝΗ (μασώμενη/υπογλώσσια) με αντιθρομβωτικές ιδιότητες (όχι σε πεπτικά προβλήματα και αλλεργίες)
σε καρδιακή ανακοπή η σε απώλεια αισθήσεων εφαρμόζουμε Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (μαλάξεις στο στέρνο/ τεχνητή αναπνοή)
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
1) έγκαιρη άφιξη σε νοσοκομείο
2) οδηγείται σε Μονάδα Εμφραγμάτων
3)θρομβολυτικά φάρμακα όπου θα ''ανοίξουν'' την αρτηρία και θα διαλύσουν τον θρόμβο,
4)επέμβαση με καθετήρα για να ''σπάσουν'' τον θρόμβο ,σταματώντας την νέκρωση

Χρόνος νοσηλείας 3-4 ημέρες ,όπου στη συνεχεία θα υποβληθεί σε καρδιακό καθετηριασμό (εντοπίζουν την αρτηρία που επλήγει και την επισκευάζουν) και θα κρίνουν αν στη συνέχεια θα χρειαστεί μπαι-πας, αγγειοπλαστική με μπαλονάκι η απλά φαρμακευτική αγωγή η αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου