-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Έλκος Στομάχου

Τα έλκη είναι πληγές του πεπτικού συστήματος, που εμφανίζονται στην εσωτερική επένδυση οποιουδήποτε από τα όργανα που το απαρτίζουν, στο στομάχι, στον οισοφάγο, στο δωδεκαδάκτυλο. Αυτό που συνήθως κινητοποιεί τους ασθενείς που πάσχουν από πεπτικό έλκος είναι ο έντονος και διάχυτος πόνος στην κοιλιά. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται είναι διαφόρων ειδών, και στόχο έχουν την ανακάλυψη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που προκαλεί αυτές τις πληγές.
Πρέπει να τονισθεί, ότι διάφορες θεωρίες του παρελθόντος, που συνέδεαν την εμφάνιση έλκους με το στρες και το άγχος ή με την κατανάλωση πικάντικων φαγητών, έχουν ξεπεραστεί, και το έλκος πλέον αποδίδεται αποκλειστικά σε βακτηριακές λοιμώξεις. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, εντοπίζεται στο αίμα, στα κόπρανα και στην αναπνοή. Επίσης, χρήσιμη είναι η ενδοσκόπηση (γαστροσκόπηση), που με τη χρήση της μικροκάμερας επιτρέπει τον σχηματισμό πλήρους εικόνας για την κατάσταση του πεπτικού συστήματος και το μέγεθος της ή των πληγών, ενώ μπορεί να αφαιρεθεί και μέρος του ιστού κάποιας πληγής, ώστε να σταλεί για βιοψία. Τέλος, η διάγνωση μπορεί να γίνει και με ακτινογραφία, ύστερα από κατανάλωση βαριούχου γεύματος.

ΑΙΤΙΑ
Οι πληγές που δημιουργούνται στον στόμαχο ή σε άλλα όργανα του πεπτικού συστήματος, οφείλονται στη διατάραξη της φυσιολογικής ισορροπίας μεταξύ γαστρικού οξέος και βλεννογόνου. Το γαστρικό οξύ εκκρίνεται από τον οργανισμό για τη διάσπαση της τροφής, ώστε να συνεχιστεί η πέψη, ενώ ταυτόχρονα το στρώμα του βλεννογόνου προστατεύει το στομάχι από ταυτό το οξύ. Όταν, για κάποιο λόγο, αυξηθεί η ποσότητα γαστρικού οξέος, ή αντίθετα μειωθεί η ποσότητα της βλέννας, τότε το οξύ καταστρέφει το τοίχωμα του στομάχου, δημιουργώντας πληγές στο στομάχι, το δωδεκαδάκτυλο (το ανώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου) ή τον οισοφάγο. Συνηθέστερη αιτία αυτής της παθολογικής κατάστασης είναι η υπερανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, το οποίο συνήθως εντοπίζεται στο βλεννογόνο που προστατεύει το στομάχι, και μπορεί να προκαλέσει τα έλκη. Το ελικοβακηρίδιο του πυλωρού μπορεί να μεταδοθεί είτε με την στενή ανθρώπινη επαφή (φιλί) είτε με το νερό και την τροφή, αν και δεν είναι πάντα σαφής η προέλευσή του. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία στο βλεννογόνο είναι η χρόνια λήψη αναλγητικών φαρμάκων ή/και των φαρμάκων κατά της οστεοπόρωσης, γι' αυτό και το έλκος στομάχου εμφανίζεται συχνότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Βασικό χαρακτηριστικό σύμπτωμα του έλκους είναι ο έντονος πόνος σε όλη την κοιλιακή χώρα, ο οποίος προκαλείται τόσο από τις πληγές καθ’αυτές, όσο και από τη συνεχή επαφή του γαστρικού οξέος με αυτές. Συνήθως δεν είναι σταθερός, μπορεί να πονάει συνεχόμενα για μέρες και μετά να εξαφανίζεται για εβδομάδες. Η έντασή του μπορεί να αυξάνεται όταν το στομάχι είναι άδειο και να μειώνεται όταν καταναλώνονται τροφές που ρυθμίζουν τα επίπεδα οξέος στο στομάχι. Άλλα συμπτώματα, σπανιότερα, μπορεί να είναι η αιματέμεση, ίχνη αίματος στα κόπρανα ή κόπρανα με πολύ σκούρο χρώμα, η ναυτία, η απώλεια της όρεξης και η ανεξήγητη απώλεια βάρους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η αντιμετώπιση του έλκους είναι καθαρά φαρμακευτική, οι δε επιλογές θεραπείας και φαρμάκων χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: στα αντιβιοτικά φάρμακα που στοχεύουν στην εξουδετέρωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, στα φάρμακα που μπλοκάρουν ή μειώνουν την παραγωγή οξέος και τέλος στα φάρμακα που προστατεύουν το βλεννογόνο του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Οι ανωτέρω θεραπείες μπορεί να συνδυαστούν μεταξύ τους, ενώ, ορισμένες φορές χορηγείται και κάποιο αντιόξινο φάρμακο, το οποίο εξουδετερώνει την οξύτητα του γαστρικού οξέος, μειώνοντας τον πόνο. Ωστόσο, τα αντιόξινα φάρμακα δεν θεραπεύουν το έλκος, γι' αυτό και συστήνονται μόνο παράλληλα με την κύρια θεραπεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου