-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Ελονοσία

Η ελονοσία είναι μια λοιμώδης νόσος, μία παρασιτική πάθηση που προκαλείται από το παράσιτο Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale ή το Plasmodium malariae. Η νόσος πλήττει συχνότερα τα παιδιά των θερμών χωρών του Τρίτου Κόσμου ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο εκδηλώνονται ετησίως 300-500 εκατομμύρια περιπτώσεις. Η πάθηση περιλαμβάνει δυνατούς πυρετούς, ρίγη, αναιμία και άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται στην γρίπη. Η ελονοσία έχει εξαλειφθεί πρακτικά από την Ελλάδα, ωστόσο η μετακίνηση των πληθυσμών από τις χώρες όπου υπάρχει ελονοσία επιβάλλει την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.

ΑΙΤΙΑ
Η ελονοσία προκαλείται από ένα παράσιτο (sporozoite) το οποίο μεταδίδεται στον άνθρωπο από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Αφού εισέρθει στον ανθρώπινο οργανισμό, το παράσιτο ταξιδεύει έως το συκώτι, όπου και ωριμάζει και παράγει μια νέα μορφή του (merozoine). Με την νέα του μορφή, το παράσιτο θα εισχωρήσει στο αίμα και θα μολύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Στην συνέχεια, το παράσιτο θα αρχίσει να πολλαπλασιάζεται, μολύνοντας όλο και μεγαλύτερο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Η ελονοσία μπορεί να περάσει και από την μητέρα στο παιδί κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς επίσης και κατά την μετάγγιση αίματος. Η ασθένεια μεταφέρεται από τα κουνούπια στα εύκρατα κλίματα, τα οποία κουνούπια εξαφανίζονται κατά την χειμερινή περίοδο. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της ελονοσίας μπορεί να είναι τα εξής:
πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, μυαλγίες, ατονία
ναυτία, εμετός, διάρροια,
αναιμία και ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών)
νεφρική ανεπάρκεια
επιληπτικές κρίσεις, νοητική σύγχυση
κώμα, ακόμη και θάνατος

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ
Η ελονοσία μεταδίδεται:
με το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού Anopheles, το οποίο κολλάει τον ιό αφότου τσιμπήσει μολυσμένο από ελονοσία άνθρωπο
με μετάγγιση αίματος
με μεταμόσχευση οργάνων
με κοινή χρήση βελονών ή συριγγών που έχουν μολυνθεί από αίμα
από τη μητέρα στο έμβρυο της ή κατά τον τοκετό («συγγενής» ελονοσία)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η χλωροκίνη συχνά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Η τελική απόφαση για το φαρμακευτικό σχήμα που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται και από τον τόπο που βρισκόταν ο ασθενής όταν προσβλήθηκε.

Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να επιλεγούν πιο επιθετικά θεραπευτικά σχήματα, όπως ενδοφλέβιες ενέσεις, άλλα σκευάσματα ή και αναπνευστική υποστήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου