-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Επιδιδυμίτιδα

Επιδιδυμίδα είναι ένα όργανο που βρίσκεται στο πίσω μέρος του όρχεος, έχει σχήμα περιελιγμένου σωλήνα και είναι αυτό που αποθηκεύει και μεταφέρει το παραγώμενο από τους όρχεις σπέρμα. Συχνά ωστόσο, και ιδίως στους άνδρες ηλικίας 14 έως 35 ετών, μπορεί να προκληθεί σε αυτό μια φλεγμονή, που λέγεται επιδιδυμίτιδα και οφείλεται είτε σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, είτε σε κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση. Η φλεγμονή γίνεται πάντοτε αισθητή γιατί έχει έντονα συμπτώματα, πόνο και οίδημα. Η επιδιδυμίτιδα, ιδίως στα νεότερα άτομα, συχνά συγχέεται με τη συστροφή του όρχεος, καθώς τα συμπτώματα μοιάζουν. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις η φλεγμονή μπορεί να προσβάλει και τον όρχι, κατάσταση που ονομάζεται επιδιδυμοορχίτιδα.

ΑΙΤΙΑ
Στις αιτίες που προκαλούν τη φλεγμονή της επιδιδυμίδας περιλαμβάνονται:
• Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και ιδίως η βλενόρροια, η γονόρρροια και τα χλαμύδια, αποτελούν την πιο κοινή αιτία επιδιδυμίτιδας στους σεξουαλικώς ενεργούς άνδρες.
• Μη σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή του προστάτη, οι οποίες εξαπλώνονται και προσβάλλουν την επιδιδυμίδα. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνεται η τοποθέτηση καθετήρα, αλλά και διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως κυστεοσκόπηση ή προστατεκτομή, ενώ σπανιότερα επιδιδυμίτιδα μπορεί να προκληθεί και από μυκητίαση.
• Φυματίωση
• Ανίχνευση ούρων στην επιδιδυμίδα, που μπορεί να συμβεί με την άρση βαρέων αντικειμένων ή από παλινδρόμηση, η οποία προκαλεί τη λεγόμενη «χημική» επιδιδυμίτιδα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της επιδιδυμίτιδας ποικίλλουν, ωστόσο είναι έντονα και εξαρτώνται από την αιτία που προκαλεί τη φλεγμονή:
Εμφάνιση οιδήματος, πόνου και θερμότητας/ ερυθρότητας στο όσχεο
Δυσουρία και συχνοουρία
Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή την εκσπερμάτιση
Πόνος και υπερευαισθησία στους όρχεις
Διόγκωση των λεμφαδένων της βουβωνικής χώρας
Ανίχνευση αίματος στο σπέρμα
Πόνος χαμηλά στην περιοχή της κοιλιάς
Πυρετός
Εμφάνιση όγκων στον όρχι

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία της επιδιδυμίτιδας συνίσταται στις περισσότερες περιπτώσεις στην χορήγηση αντιβιοτικών και αντιφλεγμονώδων φαρμάκων. Σκοπός της είναι τόσο η καταπολέμηση της φλεγμονής όσο και η ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα, τα οποία είναι έντονα. Η ανταπόκριση της φλεγμονής στη θεραπεία είναι συνήθως άμεση, ωστόσο επιβάλλεται παρακολούθηση για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο υποτροπιασμού.

Σε περιστατικά όπου έχει σχηματισθεί πύον εσωτερικά στην επιδιδυμίδα από τη φλεγμονή, μπορεί να χρειαστεί η αφαίρεσή του και ο καθαρισμός του οργάνου, ενώ σε πιο βαριά περιστατικά μπορεί να χρειασθεί ολική ή μερική αφαίρεση της επιδιδυμίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου