-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Επιληψία

Επιληψία είναι μια διαταραχή της μετάδοσης των ηλεκτρικών σημάτων εντός του εγκεφάλου. Υπάρχει αιφνίδια, υπέρμετρη, ανώμαλη και χωρίς ουσιαστικό σκοπό εκφόρτιση εγκεφαλικών νευρώνων. Η επιληψία διακρίνεται σε ιδιοπαθή (όταν δεν υπάρχει γνωστό και συγκεκριμένο αίτιο για την εμφάνισή της) και δευτεροπαθή (παρουσιάζεται ως συνέπεια κάποιων δυνητικώς αναστρέψιμων διαταραχών).
Συνήθως εκδηλώνεται με επεισόδια ανεξέλεγκτων κινήσεων (σπασμοί) και απώλεια συνείδησης. Οι άνθρωποι με επιληψία μπορεί επίσης απλά να κοιτάζουν στο κενό για λίγα δευτερόλεπτα (αφαιρέσεις). Η επιληψία είναι πιο συχνή κατά την παιδική ηλικία και μετά την ηλικία των 65 ετών, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η θεραπεία ενδέχεται να εξαφανίσει τις επιληπτικές κρίσεις, ή τουλάχιστον να μειώσει τη συχνότητα και την ένταση τους.

AITIA
Τα αίτια της επιληψίας μπορεί να είναι συγγενή ή επίκτητα. Από τα συγγενή αίτια τα περισσότερα παραμένουν άγνωστα. Ενδέχεται όμως να υπάρχει συσχετισμός της συγγενούς (εκ γενετής) επιληψίας με τοξικές ή τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου του εμβρύου ή με κληρονομικούς παράγοντες.
Στα επίκτητα αίτια περιλαμβάνονται οι διαταραχές της ανατομικής συνοχής του εγκεφαλικού ιστού (π.χ. τραύματα, αιματώματα, αγγειακές δυσπλασίες και όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος), καθώς επίσης και παράγοντες που επηρεάζουν την ηλεκτρική λειτουργία του εγκεφάλου (π.χ. αλκοολισμός, φαρμακευτικές ουσίες, υπερθερμία, υποξυγοναιμία, υπογλυκαιμία, διαταραχές ηλεκτρολυτών αίματος).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η συμπτωματολογία κάθε τύπου επιληψίας εξαρτάται από την εντόπιση της νευρικής εκφόρτισης και από το βαθμό εξάπλωσης της ηλεκτρικής δραστηριότητας σε άλλους εγκεφαλικούς νευρώνες.
Μερική ή Εστιακή
1.Απλή: η ηλεκτρική διαταραχή δεν εξαπλώνεται, ο ασθενής δεν παρουσιάζει απώλεια συνείδησης, παρατηρείται σε οποιαδήποτε ηλικία.
2.Σύνθετη: ο ασθενής εμφανίζει σύνθετες ψευδαισθήσεις, νοητικές διαταραχές, απώλεια συνείδησης, κινητική δυσλειτουργία, παρατηρείται σε οποιαδήποτε ηλικία.
Γενικευμένη
1.Τονικοκλονική (grand mal): η πιο συχνή και δραματική που συνοδεύεται από απώλεια συνείδησης, τονικές και κλονικές φάσεις. Μετά τον παροξυσμό ακολουθεί περίοδος σύγχυσης και εξάντλησης.
2.Αφαίρεση (petit mal): σύντομη, απότομη και αυτοπεριοριζόμενη απώλεια συνείδησης, εμφανίζεται σε ηλικίες 3-5 ετών μέχρι την εφηβεία.
3.Μυοκλονική: σύντομα επεισόδια σύσπασης των μυών ως αποτέλεσμα νευρολογικής βλάβης. Είναι σπάνια.
4.Πυρετικοί σπασμοί: σε ηλικίες 3-5 μηνών, μικρά παιδιά εμφανίζουν σπασμούς σε ασθένειες που συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, εντελώς καλοήθεις.
5.Επιληπτική κατάσταση (status epilepticus): οι παροξυσμοί επανέρχονται κατά σύντομα χρονικά διαστήματα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία της επιληψίας είναι η αποφυγή των κρίσεων με ειδικά φάρμακα όπως είναι η φαινυτοΐνη που είναι το φάρμακο εκλογής για την έναρξη της θεραπείας, ιδιαίτερα σε ενηλίκους η καρβαμαζεπίνη, η φαινοβαρβιτάλη , το βαλπροϊκό οξύ και η αιθουσοξιμίδη. Η διαζεπάμη είναι το φάρμακο εκλογής στην επιληπτική κρίση.

Όλα τα αντιεπιληπτικά φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες από ήπιες όπως κόπωση, ζάλη και αύξηση βάρους έως πιο σοβαρές παρενέργειες που περιλαμβάνουν κατάθλιψη, δερματικά εξανθήματα, προβλήματα λόγου και υπερβολική κόπωση. Σε ειδικές περιπτώσεις εφαρμόζονται εξειδικευμένες χειρουργικές τεχνικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου