-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Επιλόχειος θυρεοειδίτιδα

Μία αρκετά σπάνια πάθηση του θυρεοειδούς, που εμφανίζεται κατά τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό, είναι η επιλόχειος θυρεοειδίτιδα. Πρόκειται για μία φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα της μητέρας, η οποία συχνά δεν διαγιγνώσκεται γιατί τα συμπτώματά της αποδίδονται λανθασμένα στη φυσιολογική εναλλαγή διαθέσεων και στο ψυχολογικό στρες που βιώνει τον πρώτο καιρό μετά τη γέννηση του βρέφους. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση, αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην ασθενή. Έτσι, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τη σωστή αναγνώριση των συμπτωμάτων, ιδίως αν υπάρχουν γνωστοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης. Συνήθως, λίγο καιρό μετά τον τοκετό, η μητέρα υποβάλλεται σε αιματολογικές εξετάσεις που ελέγχουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Οι περισσότερες γυναίκες που εμφανίζουν την εν λόγω δυσλειτουργία, πάντως, απαλλάσσονται από αυτήν και από τα συμπτώματά της μέσα σε 12 με 18 μήνες από την εμφάνισή της.

ΑΙΤΙΑ
Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τη φλεγμονή του θυρεοειδούς μετά τον τοκετό, ωστόσο η εκδήλωσή της και η δυσλειτουργία που προκαλεί είναι όμοια με αυτήν της αυτοάνοσης νόσου Hashimoto, που είναι η κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού. Το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα τα λεγόμενα αντιθυρεοειδικά αντισώματα, αναγνωρίζουν ως ξένο τον θυρεοειδή αδένα και του επιτίθενται. Πιθανώς η μητέρα να είχε την τάση να εμφανίσει την πάθηση πριν την εγκυμοσύνη, έχοντας αυξημένο αριθμό αυτών των αντισωμάτων, και αυτή να εκδηλώθηκε μετά τον τοκετό, εξαιτίας των ανοσολογικών διακυμάνσεων που φυσιολογικά βιώνει ο οργανισμός.
Ακόμη, ορισμένες μελέτες συνδέουν την επιλόχειο θυρεοειδίτιδα με την εκδήλωση επιλοχείου κατάθλιψης, γι' αυτό και όταν παρουσιαστούν τα συμπτώματα της δεύτερης, ο επιβλέπων ιατρός μπορεί να προβεί σε έλεγχο του θυρεοειδούς. Κάποια ενυπάρχουσα αυτοάνοση διαταραχή, όπως ο διαβήτης τύπου 1, ή βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, με παραδείγματα της ίδιας πάθησης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο δημιουργίας της εν λόγω φλεγμονής.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η συμπτωματολογία της επιλόχειου θυρεοειδίτιδας χωρίζεται σε δύο φάσεις. Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μέσα στο πρώτο τετράμηνο από τον τοκετό και περιλαμβάνουν ανεξήγητη απώλεια βάρους, ταχυκαρδίες, κούραση, αϋπνία, έντονη ανησυχία και άγχος. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων αυτών είναι δύσκολη διότι, όπως αναφέρθηκε ήδη, ομοιάζουν με τα φυσιολογικά ψυχολογικά και ορμονολογικά στάδια και ανακατατάξεις που βιώνει μία γυναίκα το διάστημα μετά τον τοκετό. Μετά από αυτή τη φάση, που διαρκεί έναν έως τρεις μήνες συνήθως, τα συμπτώματα αλλάζουν και είναι ίδια με αυτά του υποθυρεοειδισμού, δηλαδή έλλειψη ενέργειας και διάθεσης, δυσκοιλιότητα, ξηροδερμία, πόνοι, αδυναμία συγκέντρωσης και υπερευαισθησία στο κρύο. Η διάρκεια αυτής της φάσης είναι έως 8 μήνες. Η σταδιοποίηση των συμπτωμάτων της επιλοχείου θυρεοειδίτιδας, ωστόσο, δεν ισχύει για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, αλλά μπορεί σε κάποιες γυναίκες να εμφανιστούν τα συμπτώματα της μίας μόνο φάσης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν χρειάζονται όλες οι ασθενείς με επιλόχειο θυρεοειδίτιδα θεραπεία. Μετά τη διάγνωση της πάθησης, ακολουθεί συνήθως μία περίοδος παρακολούθησης και δίνεται χρόνος στον οργανισμό να αποκαταστήσει μόνος του την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Αν, ωστόσο, δε σημειωθεί βελτίωση του προβλήματος, θα χρειαστεί η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση είτε του υπερθυρεοειδισμού είτε του υποθυρεοειδισμού, αναλόγως της φάσης στην οποία διαγνώστηκε η θυρεοειδίτιδα. Τα φάρμακα για τον υπερθυρεοειδισμό όμως, που στοχεύουν στην παρεμπόδιση της δράσης των ορμονών που υπερπαράγονται από τον θυρεοειδή αδένα, δίνονται με ιδιαίτερη προσοχή στις μητέρες που θηλάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου