-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Ενούρηση

Μία από τις πιο συχνές διαταραχές στην παιδική ηλικία είναι να "βρέχουν" τα παιδιά το κρεβάτι του κατά την διάρκεια του ύπνου, δηλαδή η ενούρηση. Ορίζεται ως απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας στο κρεβάτι ή στα ρούχα η οποία συμβαίνει τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 μηνών και το παιδί έχει ηλικία μεγαλύτερη των 5 ετών (χρονολογική και νοητική). Διακρίνεται σε πρωτοπαθή, όταν αναφερόμαστε σε παιδιά που δεν έχουν ποτέ αποκτήσει τον έλεγχο των σφιγκτήρων, και σε δευτεροπαθή, όταν αναφερόμαστε σε παιδιά τα οποία ενώ είχαν επιτύχει έλεγχο για τουλάχιστον 1 έτος ξανάρχισαν να βρέχονται.

ΑΙΤΙΑ
Η δευτεροπαθής ενούρηση της περισσότερες φορές προκαλείται από ψυχολογικά αίτια όπως ο φόβος ή ζήλια για τα αδέρφια. Μονό το 1% των παιδιών που εμφανίζουν ενούρηση φαίνεται να έχουν κάποια υποκείμενη οργανική βλάβη. Ορισμένα από τα οργανικά αιτία είναι το μικρό μέγεθος της ουροδόχου κύστης, η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης και των νεφρών, η μειωμένη έγκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης, ο διαβήτης και ο υπερθυρεοειδισμός.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Είναι προφανές, ότι στις σπάνιες περιπτώσεις όπου η ενούρηση έχει οργανική αιτιολογία αντιμετωπίζεται το οργανικό πρόβλημα. Σε ότι αφορά τη λειτουργική ενούρηση έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα μοντέλα θεραπείας με κυριότερα τη θεραπεία συμπεριφοράς, τη φαρμακοθεραπεία ή την ψυχοθεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου