Το νέο KerkiniToday είναι γεγονός, με λιγότερες αναρτήσεις αλλά σχετικές σχεδόν όλες με τον τόπο μας -->Αναζητήστε το Σαββατοκύριακο την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με την μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση για την προσπάθεια μας. -->

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Θήλωμα στόματος

Το θήλωμα του στόματος είναι ένα καλόηθες ογκίδιο που συνήθως δεν δημιουργεί ενοχλήσεις, εκτός και αν έχει μεγάλο μέγεθος, και αν αφαιρεθεί χειρουργικά και μάλιστα μέσα σε υγιείς ιστούς (δηλ. κάνοντας λίγο μεγαλύτερη την τομή) δεν δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα.
Αν και γενικά τα θηλώματα άλλων περιοχών του σώματος περιλαμβάνονται στις προκαρκινικές καταστάσεις, το θήλωμα του στόματος έχει πάρα πολύ καλή πορεία και θεωρείται καλοήθης.

ΑΙΤΙΑ
Αν και η αιτιολογία του θηλώματος δεν έχει διευκρινισθεί σχετίζεται πιθανότατα με χρόνιους ερεθισμούς που επιδρούν στο στόμα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το θήλωμα του στόματος εμφανίζεται σαν ογκίδιο που έχει μίσχο (κοτσάνι),με επιφάνεια ανώμαλη που μπορεί να μοιάζει με μούρο. Το χρώμα του μπορεί να είναι από λευκό μέχρι ρόδινο, η σύστασή του μαλακή ή και σκληρότερη. Δεν πονάει και δεν δημιουργεί άλλες ενοχλήσεις παρά μόνο αν έχει μεγάλο μέγεθος. Το θήλωμα του στόματος μπορεί να σχηματισθεί σε κάθε σημείο του εσωτερικού του στόματος αλλά συνήθως το βρίσκουμε στην υπερώα, στη γλώσσα, τα χείλη, τις παρειές(μάγουλα) και τα ούλα και αναπτύσσεται αργά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η διάγνωση γίνεται εύκολα από την κλινική εικόνα αλλά πρέπει να επιβεβαιώνεται με ιστολογική εξέταση.

Ο γιατρός θα το αφαιρέσει χειρουργικά και μάλιστα μέσα σε υγιείς ιστούς (δηλ. κάνοντας λίγο μεγαλύτερη την τομή) για να αποφύγουμε την υποτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου