-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Ιδιοπαθής Θρομβοκυτταραιμία

Η ιδιοπαθής θρομβοκυτταραιμία (επίσης γνωστή ως πρωτοπαθής θρομβοκυτταραιμία) είναι μια σπάνια αιματολογική διαταραχή, που προσβάλλει συνήθως ενήλικες άνω των 50 ετών, και ιδίως γυναίκες. Η διαταραχή αυτή σχετίζεται με την παραγωγή υπερβολικού αριθμού αιμοπεταλίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος. Μια φυσιολογική μέτρηση αιμοπεταλίων κυμαίνεται από 150.000 έως 450.000 αιμοπετάλια ανά μικρολίτρο αίματος. Στην ιδιοπαθή θρομβοκυτταραιμία, ο μυελός των οστών παράγει μεγάλο αριθμό μεγακαρυοκυττάρων (αιμοπεταλιοποιητικών κυττάρων) τα οποία με τη σειρά τους απελευθερώνουν στο αίμα υπερβολικά μεγάλο αριθμό αιμοπεταλίων. Τα περίσσεια αιμοπετάλια δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, οδηγώντας έτσι σε μη φυσιολογική πήξη ή αιμορραγία.

ΑΙΤΙΑ
Η ακριβής αιτία της ιδιοπαθούς θρομβοκυτταραιμίας όπως και γενικότερα των μυελοϋπερπλαστικών νεοπλασμάτων, δεν είναι γνωστή. Περίπου τα μισά από τα άτομα με τη διαταραχή έχουν μια μετάλλαξη του γονιδίου της κινάσης Janus 2 (JAK2). Άλλες γονιδιακές μεταλλάξεις έχουν συνδεθεί επίσης με την ιδιοπαθήθρομβοκυτταραιμία.
Όταν ο υψηλός αριθμός αιμοπεταλίων προκαλείται από μια υποκείμενη κατάσταση, όπως μια λοίμωξη ή ανεπάρκεια σιδήρου, τότε πρόκειται για τη λεγόμενη αντιδραστική ή δευτερογενή θρομβοκυτταραιμία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Συχνά η ιδιοπαθής θρομβοκυτταραιμία είναι ασυμπτωματική. Η πρώτη ένδειξη θα έχουν τη διαταραχή μπορεί να είναι η ανάπτυξη ενός θρόμβου, ιδίως στον εγκέφαλο, τα χέρια και τα πόδια.
Τα σημεία και συμπτώματα εξαρτώνται από την περιοχή που δημιουργείται ο θρόμβος. Αυτά περιλαμβάνουν:
 • Πονοκέφαλο Ζαλάδα
 • Πόνο στο στήθος
 • Αδυναμία
 • Λιποθυμία
 • Προσωρινές διαταραχές της όρασης
 • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα των χεριών και των ποδιών
 • Ερυθρότητα, ταχυπαλμία και αίσθημα πόνου στα χέρια και τα πόδια (ερυθρομελαλγία)
 • Ήπια διευρυμένη σπλήνα
 • Ρινορραγίες
 • Μώλωπες
 • Αιμορραγία από το στόμα ή τα ούλα σας
 • Αίμα στα κόπρανα
  • Αδυναμία ή μούδιασμα του προσώπου, του βραχίονα ή του ποδιού, συνήθως στη μία πλευρά του σώματος
  • Δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση του λόγου (αφασία)
  • Θολή, διπλή ή μειωμένη όραση
Πιο σπάνια και εφόσον ο αριθμός των αιμοπεταλίων είναι υπερβολικά υψηλός (πάνω από 1 εκατομμύριο αιμοπετάλια ανά μικρολίτρο αίματος), μπορεί να προκληθεί και αιμορραγία με μία από τις εξής μορφές:
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ο θρόμβος να προκαλέσει μία παροδική ισχαιμική προσβολή (μια προσωρινή διακοπή της ροής του αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου) ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία της ιδιοπαθούς θρομβοκυτταραιμίας εξαρτάται από τον κίνδυνο της πήξης του αίματος ή αιμορραγικών επεισοδίων. Για άτομα κάτω των 60 ετών που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου και δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη θρόμβων στο αίμα (όπως το κάπνισμα) αρκεί η παρακολούθηση με τακτικές εξετάσεις. Στα άτομα άνω των 60 ετών που παρουσιάζουν συμπτώματα θρόμβων στο αίμα, προτείνονται θεραπείες για τη σταδιακή μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων στο αίμα.
Τα φάρμακα που χορηγούνται είναι η ασπιρίνη, η οποία αραιώνει το αίμα (κάνοντας τα αιμοπετάλια λιγότερο “κολλώδη”) και συστήνεται σε χαμηλές δόσεις, σε περιπτώσεις κινδύνου δημιουργίας θρόμβου και ιδιαίτερα στις εγκύους. Και φάρμακα που μειώνουν την καταμέτρηση των αιμοπεταλίων.

Τέλος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (για παράδειγμα σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου) πραγματοποιείται μια ιατρική διαδικασία, που ονομάζεται αιμοπεταλιακή αφαίρεση, για την ταχύτατη μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων στο αίμα. Με μια ενδοφλέβια βελόνα που συνδέεται με μία ειδική συσκευή μέσω ενός σωλήνα αφαιρούνται τα περίσσια αιμοπετάλια από το αίμα, και στη συνέχεια, το πλάσμα του αίματος και τα ερυθρά αιμοσφαίρια διοχετεύονται πίσω στο σώμα. Το αποτέλεσμα είναι παροδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου