-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Ιδιοπαθής Θρομβοπενική Πορφύρα

Η Ιδιοπαθής Θρομβοπενική Πορφύρα (ITP), που αποκαλείται και Αυτοάνοση Θρομβοπενική Πορφύρα, αποτελεί αιματολογική διαταραχή, η οποία προκαλείται από αυξημένη καταστροφή και μειωμένη παραγωγή αιμοπεταλίων και συνοδεύεται από αιμορραγίες και μώλωπες. Τα αιμοπετάλια είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος. Οι υγιείς άνθρωποι συνήθως έχουν 150.000 – 400.000 αιμοπετάλια ανά μL αίματος. Όταν ο αριθμός των αιμοπεταλίων μειώνεται σε λιγότερο από 50.000 ανά μL μπορεί να προκληθεί αιμορραγία, ενώ όταν ο αριθμός των αιμοπεταλίων μειωθεί σε λιγότερο από 20.000 ανά μL μπορεί να προκληθεί σοβαρότατη αυτόματη αιμορραγία. Η Ιδιοπαθής Θρομβοπενική Πορφύρα προσβάλλει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, με τη διαφορά ότι στα παιδιά κατά κανόνα υπάρχει πλήρης ανάρρωση χωρίς θεραπεία, ενώ αντιθέτως σε ενήλικες η διαταραχή είναι συχνά χρόνια.

ΑΙΤΙΑ
Η θρομβοπενική πορφύρα είναι “ιδιοπαθής” διαταραχή, που σημαίνει ότι τα ακριβή της αίτια δεν είναι γνωστά. Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι σε άτομα με ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα, αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, αναγνωρίζουν τα αιμοπετάλια ως ξένα σώματα, προσκολλώνται σε αυτά και στη συνέχεια το ήπαρ τα καταστρέφει όταν περάσουν από αυτό. Όσο ο αριθμός των αιμοπεταλίων μειώνεται, ο κίνδυνος αιμορραγίας αυξάνεται. Όταν ο αριθμός των αιμοπεταλίων πέσει πολύ χαμηλά, κάτω από 10.000 αιμοπετάλια ανά μικρόλιτρο, μπορεί να συμβεί εσωτερική αιμορραγία παρά την έλλειψη οποιουδήποτε τραυματισμού.
Ως προς την εμφάνιση της διαταραχής στα παιδιά, αυτή συνήθως σχετίζεται αιτιωδώς με κάποια ιογενή ασθένεια (όπως η παρωτίτιδα ή η γρίπη) ή λοίμωξη, η οποία προκαλεί δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα είναι αρκετές φορές ασυμπτωματική. Όταν, ωστόσο, εμφανίζει συμπτώματα, αυτά μπορεί να είναι:
  • Εύκολη ή υπερβολική εμφάνιση μωλώπων. Δεν θα πρέπει ωστόσο να συγχέεται η σταδιακά ευκολότερη δημιουργία μωλώπων που οφείλεται στην αύξηση της ηλικίας με την ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα.
  • Επιφανειακή αιμορραγία στο δέρμα, συνήθως στο κάτω μέρος των ποδιών, που εμφανίζεται ως εξάνθημα αποτελούμενο από εντοπισμένες κοκκινωπές-μωβ κηλίδες (πετέχειες).
  • Παρατεταμένη αιμορραγία σε επιφανειακούς τραυματισμούς.
  • Ρινική αιμορραγία
  • Αιμορραγία των ούλων, ιδίως μετά από οδοντιατρικές εργασίες
  • Αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα
  • Ασυνήθιστα βαριά έμμηνο ρύση
  • Κούραση
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία της ιδιοπαθούς θρομβοπενικής πορφύρας στοχεύει στην εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού αριθμού αιμοπεταλίων στο αίμα, με παράλληλη ελαχιστοποίηση των παρενεργειών της θεραπείας.
Στα παιδιά συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία. Το 80% των παιδιών που προσβάλλονται αναρρώνουν πλήρως μέσα σε έξι μήνες, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις χρόνιας διαταραχής μπορεί να επιτευχθεί πλήρης ανάρρωση ακόμη και μετά από χρόνια.

Στους ενήλικες με ήπιες περιπτώσεις διαταραχής δεν προτείνεται θεραπεία, παρά μόνο παρακολούθηση αυτής με τακτικές κλινικές εξετάσεις. Οι βαρύτερες περιπτώσεις, ωστόσο, στις οποίες ο αριθμός των αιμοπεταλίων παραμένει πολύ χαμηλός, χρίζουν θεραπείας, η οποία συνήθως αποτελείται από λήψη φαρμάκων και σε ορισμένες περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση (σπληνεκτομή). Παράλληλα, συστήνεται η διακοπή λήψης φαρμάκων που μπορούν να αναστείλουν τη λειτουργία των αιμοπεταλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου