-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Ινοαδένωμα Μαστού

Τα ινοαδενώματα αποτελούν τη συχνότερη μορφή καλοήθων όγκων των μαστών στις γυναίκες κάτω των 30 ετών και στις έφηβες. Αν και το μέγεθός και η σκληρότητά τους μπορεί να ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή, το εξωτερικό τους περίβλημα είναι λείο και καλά καθορισμένο, ενώ σε αντίθεση με τις κύστεις, τα ινοαδενώματα είναι συμπαγείς όγκοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλούν πόνο, αλλά είναι αισθητά στη ψηλάφηση και μετακινούνται κάτω από το δέρμα όταν ασκείται πίεση με τα δάχτυλα. Ως προς την εξέλιξή τους, δεν είναι σταθερή σε κάθε ασθενή, αφού μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να μεγαλώνουν, να μείνουν σταθερά, ή και να συρρικνωθούν ακόμη. Για το λόγο αυτό, όταν εντοπίζονται, συνήθως ακολουθεί μία περίοδος παρακολούθησής τους χωρίς να επιχειρείται κάποιου είδους θεραπεία. Οι επανέλεγχοι γίνονται, αναλόγως και της ηλικίας και της κατάστασης της ασθενούς, είτε με υπέρηχο μαστών, είτε με μαστογραφία, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα απόσπασης υλικού από το εσωτερικό του ινοαδενώματος με ειδική βελόνα, ώστε να γίνει βιοψία και να εκτιμηθεί η σύσταση του όγκου.
Tα ινοαδενώματα σπάνια εγκυμονούν κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Κάτι τέτοιο μπορεί να προληφθεί από την εικόνα που εμφανίζει το ινοαδένωμα στις εξετάσεις, ιδίως στα αποτελέσματα της βιοψίας. Περιπτώσεις “σύνθετων” ινοαδενωμάτων, που περιέχουν πυκνό και αδιαφανή ιστό, ή ακανόνιστο σχήμα, μπορεί να αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

ΑΙΤΙΑ
Η εμφάνιση ινοαδενωμάτων πιθανολογείται ότι σχετίζεται με τις αναπαραγωγικές ορμόνες, θεωρία που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο αναπτύσσονται κυρίως σε νεότερες γυναίκες, αναπαραγωγικής ηλικίας. Στο ίδιο συμπέρασμα, ως προς την αιτιολογία των ινοαδενωμάτων, οδηγεί και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ή ορμονικής θεραπείας, συνήθως αυξάνεται το μέγεθός τους, ενώ αντίθετα, κατά την εμμηνόπαυση συρρικνώνονται. Ωστόσο, η ακριβής αιτία που προκαλεί το σχηματισμό αυτών των όγκων, δεν είναι έως σήμερα γνωστή.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα ινοαδενώματα δεν προκαλούν άλλα συμπτώματα, εκτός από το ότι είναι συνήθως ψηλαφητά, χωρίς όμως να προκαλούν πόνο. Όταν ασκηθεί πίεση στο μαστό, δίνουν την αίσθηση συμπαγούς μάζας που βρίσκεται στο εσωτερικό του, ενώ μπορεί και να μετακινούνται. Οι όγκοι αυτοί έχουν διάμετρο από μερικά χιλιοστά έως πάνω από 8 εκατοστά, ομαλό σχήμα, λείο περίβλημα και μπορεί να είναι άκαμπτοι ή ελαστικοί.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κατά κανόνα τα ινοαδενώματα δεν χρειάζεται να αφαιρούνται χειρουργικά, παρά μόνο να παρακολουθούνται με τακτικές εξετάσεις ώστε να καταγράφεται η εξέλιξή τους και, αν χρειαστεί, να αφαιρεθούν στο μέλλον.
Λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην χειρουργική αντιμετώπιση ενός ή περισσότερων ινοαδενωμάτων είναι η εύρεση ανωμαλιών στα αποτελέσματα των εξετάσεων, η ανησυχία για εμφάνιση καρκίνου, ο πόνος στο μαστό ή άλλη αιτία, όπως η απότομη αύξηση του μεγέθους του ινοαδενώματος.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να λάβει δύο μορφές, που συνίστανται στην αφαίρεση του όγκου ή στην καταστροφή του με τη μέθοδο της κρυοπηξίας. Στη συνεχεία πρέπει να παρακολουθείται η κατάσταση των μαστών, με τακτικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα, μαστογραφία), καθώς υπάρχει πιθανότητα επανεμφάνισης ενός ή και δύο ινοαδενωμάτων στο σημείο από όπου αφαιρέθηκε το αρχικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου