-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Ισχιαλγία

Με τον όρο ισχιαλγία ονομάζουμε την πίεση του ισχιακού νεύρου που έχει σαν αποτέλεσμα πόνο σε ένα από τα δύο κάτω άκρα. Το ισχιακό νεύρο είναι ένα πλέγμα νεύρων που ξεκινά από την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και καταλήγει σε κλάδους νεύρων στο κάτω άκρο όπως το κνημιαίο και περονιαίο νεύρο.

ΑΙΤΙΑ
Η πίεση των νευρικών ριζών που αποτελούν το ισχιακό νεύρο σε όλη τη διαδρομή του από την έξοδο στη σπονδυλική στήλη έως το τέλος του άκρου ποδός (τα δάκτυλα) είναι η αιτία της ισχιαλγίας. Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (πλαγία), η σπονδυλολίσθηση, οι κακώσεις στη λεκάνη, το σύνδρομο του απιοειδούς μυός και όγκοι στη περιοχή αποτελούν τις καταστάσεις εκείνες που μπορούν να δημιουργήσουν πίεση στο ισχιακό νεύρο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η ασθένεια εκδηλώνεται με πόνο στα κάτω άκρα (γλουτούς, πόδια, γάμπες, δάκτυλα άκρου ποδός). Επίσης μπορεί να προκαλέσει αισθητικά προβλήματα (μούδιασμα) στις παραπάνω περιοχές . Η εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων ενισχύεται με το φτέρνισμα και το βήχα. Στις κινήσεις της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (μέση) τα συμπτώματα επιδεινώνονται και ο ασθενείς αισθάνεται ανακούφιση με κλίση σώματος προς τα μπροστά ή πλάγια.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αρχική θεραπεία πρέπει να είναι συντηρητική. Συνίσταται ανάπαυση, λήψη αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών, φυσικοθεραπεία και αποχή από κάθε αθλητική δραστηριότητα. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν χρειάζεται εξέταση από ειδικό ιατρό και υπάρχει πιθανότητα χειρουργικής θεραπείας (αποσυμπίεση του νεύρου). Υπάρχουν συμπτώματα όπως η αδυναμία κίνησης του άκρου ποδός που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για επείγουσα ιατρική εξέταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου