-->Νέες φωτογραφίες έχουν προστεθεί στο φωτογραφικό άλμπουμ του Διαγόρα μας από τις χρονιές 1972-73 και 1965-66 - - Αναζητήστε την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με εικόνες σε άσπρο μαύρο από τις προηγούμενες δεκαετίες του χωριού μας. -->

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_Κάκωση Ουρήθρας

Η κάκωση ουρήθρας, η οποία είναι ένας σωλήνας μέσω του οποίου αποβάλλονται τα ούρα από τον οργανισμό, είναι συχνότερη στους άνδρες απ΄ ότι στις γυναίκες λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους της ουρήθρας των ανδρών. Προκαλείται συνήθως από τραυματισμό. Στους άνδρες, η κάκωση πρόσθιας ουρήθρας μπορεί να προκληθεί από ισχυρό τράνταγμα ή τραυματισμό του περινέου (για παράδειγμα, με απότομο κάθισμα σε σέλα ποδηλάτου), αφού η ουρήθρα βρίσκεται κοντά στο δέρμα στο σημείο αυτό, ενώ η κάκωση της οπίσθιας ουρήθρας εμφανίζονται συνήθως σε τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων, ή μετά από πτώσεις από μεγάλο ύψος. Μπορούν επίσης να προκληθούν από κακούς ιατρικούς χειρισμούς κατά τον καθετηριασμό της ουρήθρας ή κατά ενδοσκοπικούς διουρηθρικούς χειρισμούς. Οι κακώσεις τις οπίσθιας ουρήθρας μπορεί να συνίστανται σε απλή θλάση, μερική ρήξη ή πλήρη διατομή.
Στις γυναίκες, οι τραυματισμοί της ουρήθρας είναι σπάνιες και σχεδόν πάντα σχετίζονται με κατάγματα της πυέλου ή τομές, εκδορές ή άμεσα τραύματα στην περιοχή του κόλπου.
Η διάγνωση γίνεται με ακτινογραφία με έγχυση σκιαγραφικού υλικού.

ΑΙΤΙΑ
Στους άνδρες η κάκωση της ουρήθρας, πρόσθιας ή οπίσθιας, σχετίζεται με τραυματισμούς της περιοχής, ενώ μπορεί να έχει και ιατρογενή αίτια. Ανοιχτά κατάγματα των οστών της πυέλου, των οστών της λεκάνης ή του ηβικού οστού, μπορούν να πλήξουν διαφορετικά σημεία της ουρήθρας. Οι κακώσεις της οπίσθιας ουρήθρας είναι πολύ συχνότερες και προκαλούνται αντανακλαστικά, ως συνέπεια κάποιου κατάγματος ή άλλου τραυματισμού, που έχει σαν αποτέλεσμα την έλξη του ουροποιητικού και την απόσχιση της ουρήθρας. Αντίθετα, οι κακώσεις της πρόσθιας ουρήθρας προκαλούνται από άμεσους τραυματισμούς.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της κάκωσης ουρήθρας είναι συνήθως έντονα και περιλαμβάνουν οίδημα, κοιλιακό άλγος (όταν τα ούρα διαχέονται στους γύρω ιστούς και προκαλούν φλεγμονή), αιματουρία, ανικανότητα για ούρηση, κατακράτηση ούρων στην κύστη. Για τους άνδρες συχνότερη ένδειξη αποτελεί είναι η εμφάνιση αίματος στην άκρη του πέους. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν μώλωπες στο πέος, στο όσχεο και στο περίνεο ταυτόχρονα με πόνο στην πληγείσα περιοχή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία της κάκωσης ουρήθρας εξαρτάται από τη θέση και τη σοβαρότητα της βλάβης. Σε περιπτώσεις μερικού τραυματισμού που δεν χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης, τοποθετείται για διάστημα περίπου 20 ημερών ένας καθετήρας στην ουρήθρα, ο οποίος επιτρέπει αφενός την αποβολή των ούρων, αφετέρου την ίαση, το “δέσιμο” της τραυματισμένης ουρήθρας. Σε σοβαρότερους τραυματισμούς, η θεραπεία εξαρτάται από τη θέση της κάκωσης. Οι κακώσεις οπίσθιας ουρήθρας έχουν πιο περίπλοκη αντιμετώπιση, επειδή συνήθως προκαλούνται από σοβαρά ατυχήματα, με συνέπεια οι τραυματισμοί στον οργανισμό να είναι πολλαπλοί. Για το λόγο αυτό, η θεραπεία της κάκωσης της ουρήθρας δεν ξεκινά αμέσως, αλλά αντιμετωπίζεται προσωρινά μόνο το ζήτημα της αποβολής των ούρων από το σώμα, με την τοποθέτηση ειδικού καθετήρα για την αποστράγγιση των ούρων από την ουροδόχο κύστη και την απορρόφηση της αιμορραγίας από το κάταγμα της πυέλου. Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία των υπολοίπων τραυμάτων και υποχωρήσουν τα συμπτώματα αυτών, τα οποία εμπόδιζαν την θεραπεία της κάκωσης (οίδημα, εσωτερική αιμορραγία), απαιτείται χειρουργείο για την επανασύνδεση των δύο αποκομμένων άκρων της ουρήθρας.
Αντιθέτως, οι περιπτώσεις τραυματισμού της πρόσθιας ουρήθρας συνήθως αντιμετωπίζονται άμεσα, με   χειρουργική επέμβαση και πιθανώς διατήρηση για ορισμένο χρονικό διάστημα του καθετήρα, ώστε να αποβάλλονται τα ούρα, μέχρι να επέλθει πλήρης επούλωση του τραυματισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου