Το νέο KerkiniToday είναι γεγονός, με λιγότερες αναρτήσεις αλλά σχετικές σχεδόν όλες με τον τόπο μας -->Αναζητήστε το Σαββατοκύριακο την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με την μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση για την προσπάθεια μας. -->

Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α

ΕΊΝΑΙ μια οξεία αυτοπεριοριζόμενη νόσος. Ο ιός της ηπατίτιδας Α έχει Παγκόσμια κατανομή .

Ετήσια εμφανίζονται περίπου 1,5 εκατ. νέες περιπτώσεις Ηπατίτιδας Α σε όλο τον κόσμο. Η νόσος έχει ενδημικό χαρακτήρα σε περιοχές του πλανήτη που υπάρχουν κακές συνθήκες διαβίωσης.

Ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται με:
1.την κατανάλωση τροφής η νερού που έχει έρθει σε επαφή κατά όποιο τρόπο έχει έρθει σε επαφή με κόπρανα ατόμου που Πάσχει από Ηπατίτιδα Α. Ο τρόπος αυτός μετάδοσης λέγεται ¨κοπρανο-στοματική¨.
2. Στενή επαφή με άτομο που Πάσχει ΑΠΟ Ηπατίτιδα Α η με σεξουαλική επαφή (στόματο-πρωκτική)
3. Σπάνια με αίμα (χρησιμοποίηση συρίγγων σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών) κατά την διάρκεια της αρχικής φάσης της νόσου όταν ο ιός κυκλοφορεί στο αίμα.
Η ηπατίτιδα Α είναι καλοήθης νόσος αυτοπεριοριζόμενη σε μερικές εβδομάδες και ποτέ δεν οδηγεί σε χρόνια ηπατίτιδα. Η νόσος εκδηλώνεται σε 15-50 ημέρες μετά την επαφή του ατόμου.
Η μεταδοτικότητα μειώνεται σημαντικά με την εκδήλωση του ίκτερου.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με αιματολογική εξέταση που ανευρίσκει στο αίμα ειδικά αντισώματα η εξέταση λέγεται anti HAV IgM.

Θεραπεία -Μέθοδοι αντιμετώπισης
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία Τα συμπτώματα της νόσου πιστεύεται ότι βελτιώνονται με την ανάπαυση και σωστή διατροφή. Νοσηλεία σε νοσοκομείο είναι απαραίτητη όταν τα συμπτώματα είναι έντονα όπως συνεχείς έμετοι η υποψία εξέλιξης σε κεραυνοβόλο ηπατίτιδα.

Πως να προφυλαχθείτε από την νόσο
Η πρόληψη και προφύλαξη ΑΠΟ την νόσο αυτή είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής πλύσιμο χεριών πριν το φαγητό και μετά την χρήση τουαλέτας .
Σε χώρες όπου η νόσος έχει μεγάλη ενδημικότητα χρήση μόνο εμφιαλωμένου νερού όχι παγάκια αποφυγή όσο το δυνατόν φρούτων και λαχανικών.

Υπάρχει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για την πρόληψη της Ηπατίτιδας Α.
Απαιτούνται δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών.
Πρέπει να εμβολιάζονται : όσοι πρόκειται να ταξιδεύσουν σε χώρες με μεγάλη ενδημικότητα.


Όλα τα ευαίσθητα άτομα που έρχονται σε επαφή σε ασθενείς με ηπατίτιδα Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου