Το νέο KerkiniToday είναι γεγονός, με λιγότερες αναρτήσεις αλλά σχετικές σχεδόν όλες με τον τόπο μας -->Αναζητήστε το Σαββατοκύριακο την ανάρτηση "ΣΚΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΟΥ", με την μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση για την προσπάθεια μας. -->

Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017

Οι ασθένειες από το Α - Ω_ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β

Από ηπατίτιδα Β έχουν μολυνθεί περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι από αυτούς 400 εκατ. περίπου έχουν χρόνια λοίμωξη αυτοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου.
Επιδημιολογία
Η ηπατίτιδα Β αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας. Από τα 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μολυνθεί παγκοσμίως, περισσότεροι από 350 εκατ. έχουν χρόνια λοίμωξη. Οι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της ηπατίτιδας Β;
Με σεξουαλική επαφή χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό.
Με την κοινή χρήση συρίγγων ή άλλων εργαλείων .
Από μολυσμένη μητέρα σε παιδί κατά τον τοκετό (κάθετη μετάδοση).
Κατά την εκτέλεση τατουάζ.
Κατά την μετάγγιση αίματος.
Με το τρύπημα με μολυσμένη βελόνα η αιχμηρό αντικείμενο.
Ο ιός της ηπατίτιδας Β δεν μεταδίδεται με την τροφή, νερό η τουαλέτα.
Συμπτώματα εμφανίζονται μετά 1 εώς 3 μήνες από την μόλυνση.
Οι μισοί περίπου είναι δυνατόν να εμφανίσουν ίκτερο ενώ οι υπόλοιποι μπορεί να μην εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα .
Όσοι έχουν τον ιό στο αίμα τους για πάνω από 6 μήνες θεωρούνται ως χρόνιοι φορείς. Οι φορείς μπορεί να μην έχουν συμπτώματα αλλά είναι μολυσμένοι και μεταδίδουν την νόσο και πρέπει να παρακολουθούνται δεν πρέπει δε να πίνουν οινόπνευμα .
Επειδή μπορεί να έχουμε την νόσο και να μην το ξέρουμε Υπάρχουν εξετάσεις αίματος που είναι δυνατόν να συμπεράνει ο ιατρός σας εάν πάσχετε από ηπατίτιδα Β
Π.χ αυστραλιανό αντιγόνο (HBsAg) και σε ποιο στάδιο ευρίσκεται η νόσος (οξεία, χρονία, απλός φορέας και χρόνια ενεργός) μπορεί να σας ζητηθεί να διενεργηθεί βιοψία ήπατος για τον σχεδιασμό αποτελεσματικής στρατηγικής στην θεραπεία.
Για την οξεία ηπατίτιδα Β δεν υπάρχει και δεν απαιτείται ειδική θεραπεία εκτός από ξεκούραση και σε περίπτωση αφυδάτωση από εμέτους ενυδάτωση.
Για την χρόνια ηπατίτιδα Β Υπάρχουν τώρα φάρμακα που ενισχύουν την άμυνα και μειώνουν τον πολλαπλασιασμό του ιού με σκοπό την επιβράδυνση της νόσου.
Σε σπάνιες περιπτώσεις ορισμένα άτομα απαλλάσσονται του ιού.
Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται μόνο από ειδικευμένο ιατρό.
Η προφύλαξη είναι το σημαντικότερη ενέργεια που μπορεί να κάνετε για τον εαυτό σας.


Για την ηπατίτιδα Β υπάρχει πλέον ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο .
Υποχρεωτικός είναι σήμερα ο εμβολιασμός στα βρέφη και παιδιά.
Το εμβόλιο χορηγείται σε τρεις δόσεις ενδομυΐκα (0,1 και 6 μήνες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου